ECB možno opäť začne nakupovať dlhopisy s cieľom pomôcť Španielsku

Brusel 11. apríla (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) by mohla opätovne obnoviť svoj program nákupu dlhopisov s cieľom pomôcť Španielsku znížiť rastúce náklady na obsluhu dlhu. Povedal to dnes v Paríži člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure. Podľa neho tlak trhov na Španielsko nie je opodstatnený vzhľadom na reformy a rozsah úsporných opatrení, ktoré Madrid v poslednom období prijal.
"Či bude ECB intervenovať? Máme na to nástroj, program nákupu dlhopisov, ktorý banka v poslednom období nevyužívala, no ktorý je stále k dispozícii," povedal Coeure. ECB nenakúpila vládne dlhopisy až v siedmich z ostatných ôsmich týždňov.
Vláda španielskeho premiéra Mariana Rajoya má v poslednom období problém presvedčiť investorov, že bude schopná znížiť rozpočtový deficit na stanovenú úroveň a obmedziť nadmerné výdavky regionálnych vlád. Podľa Coeurea by však trhy mali byť trpezlivejšie.
"V Španielsku je nová vláda, ktorá prijala veľmi tvrdé opatrenia na zníženie deficitu," povedal Coeure. "Všetko si vyžaduje čas. Politická vôľa v Španielsku je ale obrovská," dodal finančník, podľa ktorého nie je dôvod predpokladať, že situácia sa v krajine neznormalizuje.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy