Americký trh práce si vyberá svoju daň aj v Európe

Bratislava 11. apríla (TASR) – Prvý obchodný deň po uplynutí veľkonočných sviatkov na európske trhy po štvrtkových miernych ziskoch priniesol výrazné straty.
Paneurópsky index EuroStoxx 600 v utorok podstúpil výraznú redukciu svojej hodnoty o -2,51 % a obchodovanie ukončil na 252,57 bodu čiže na úrovni dvojmesačných miním. Samotné záporné obchodovanie zo začiatku dňa ku koncu seansy prerástlo do nekompromisných výpredajov, pričom k prepadu najviac prispeli akcie finančníkov (-3,59 %) a akcie energetických spoločností (-3,15 %). Negatívne dopady výrazných výpredajov sa prejavili aj na hlavných benchmarkoch: FTSE 100 -2,24 %, CAC 40 -3,08 %, DAX -2,49 %.
Absencia výraznejších makrodát počas utorka v eurozóne dala dostatok priestoru pre miestami až prehnané reakcie trhov na piatkové správy z trhu práce v zámorí, kde v marci počet pracovných miest vytvorených americkými zamestnávateľmi dosiahol úroveň 120.000 namiesto očakávaných 205.000.
Na trh prenikli aj správy o stretnutí španielskeho premiéra Mariana Rajoya s ministrami školstva a zdravotníctva krajiny za účelom prediskutovania úsporných opatrení v týchto rezortoch vo výške asi 10 miliárd eur. Cieľom Rajoya je znížiť deficit krajiny pod 3 % HDP v budúcom roku.
Zaujímavým momentom bolo aj vyjadrenie predstavenstva spoločnosti Fortuna, ktoré po výsledkoch za rok 2011 oznámilo, že navrhne dividendu zo zisku v roku 2011 v rozmedzí 0,18 – 0,26 EUR/akcia s tým, že ju očakáva skôr pri hornom okraji uvedeného rozmedzia.
USA priniesli ukazovateľ vývoja veľkoobchodných zásob, ktoré v mesiaci február vzrástli o 0,9 %, v porovnaní s januárovým rastom o 0,6 %, pričom trh očakával opačný vývoj tempa rastu. Akciové indexy v zámorí sa podobne ako tie európske hlboko ponorili do červených čísiel: Dow Jones -1,65 %, S&P 500 -1,71 % a Nasdaq -1,83 %.
TASR informoval analytik Capital Markets, o. c. p., a. s., Zoltán Csiba.

Súvisiace články

Aktuálne správy