Cena ropy Brent klesla v reakcii na zásoby v USA k hranici 119 USD/barel

Londýn 11. apríla (TASR) – Cena ropy Brent dnes klesla k hranici 119 USD za barel (159 litrov), čo je najnižšia hodnota takmer za dva mesiace. Dôvodom sú rastúce zásoby ropy v USA a obavy z dopytu po rope vo svete.
Federálny úrad pre energetiku USA v utorok (10. 4.) znížil odhad rastu globálneho dopytu po rope na tento rok a dnes vo večerných hodinách by mal zároveň zverejniť informácie o stave zásob ropy v USA za minulý týždeň. Analytici pritom predpokladajú, že objem zásob sa zvýšil.
Vychádzajú z informácií Amerického ropného inštitútu (API), ktorý zverejnil stav zásob už v utorok. Podľa API sa zásoby ropy zvýšili minulý týždeň o 6,6 milióna barelov. To ja viac než trojnásobok odhadu analytikov, ktorí počítali s rastom ropných zásob o 2,1 milióna barelov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent v dôsledku týchto informácií klesla do 10.49 h SELČ o 30 centov na 119,58 USD (91,18 eura), pričom v priebehu dňa zaznamenala pokles až na 119,05 USD/barel. To bola najnižšia hodnota od 17. februára. Navyše, prepad ceny Brentu v utorok o 2,27 % bol najväčším percentuálnym poklesom v priebehu dňa od 14. decembra 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy