Taliansku výrazne zdraželo krátkodobé financovanie

Rím 11. apríla (TASR) – Taliansko dnes získalo na trhu bez problémov 11 miliárd eur z predaja pokladničných poukážok, informovala talianska agentúra pre riadenie dlhu.
Rím však musel zaplatiť výrazne vyššie úroky než na posledných aukciách podobných poukážok. Úročenie jednoročných poukážok vzrástlo prvý raz od novembra 2011. Tento fakt odráža nové obavy trhu o stav verejných financií v slabších krajinách eurozóny, ako sú Taliansko a Španielsko.
Taliansko predalo 1-ročné poukážky celkovo za 8 miliárd eur. Priemerný výnos sa viac než zdvojnásobil na 2,840 % z 1,405 % na marcovej aukcii. Hlavnou príčinou je nervozita trhov týkajúca sa problémov Španielska s plnením fiškálnych cieľov. To vyvolalo obavy o pozície ďalších vysoko zadlžených krajín eurozóny, vrátane Talianska.
Zvyšné 3 miliardy eur získal Rím z predaja 3-mesačných pokladničných poukážok. Ich priemerný výnos vyskočil na 1,249 % z 0,492 % v marci.
Úročenie jednoročných talianskych pokladničných poukážok nepretržite klesalo od polovice novembra 2011, keď dosiahlo 6 %, čo je najviac od vzniku eurozóny. V marci kleslo na najnižšiu úroveň od augusta 2010.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy