Privatbanka v prvom kvartáli so ziskom 1 mil. eur

Privatbanka dosiahla v prvom kvartáli tohto roka čistý zisk 1 mil. eur pri medziročnom náraste o 27 %. Pod tento výsledok sa podľa riaditeľa odboru marketingu spoločnosti Milana Ondreja podpísal predovšetkým rast čistých finančných výnosov, z ktorých najviac narástli čisté úrokové výnosy a čisté výnosy z poplatkov a provízií. Čisté finančné výnosy vzrástli o 16 % na 4,4 mil. eur.

Bilančná suma bola na konci tretieho mesiaca vo výške 676 mil. eur a oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa zvýšila o 30 %. Úverové portfólio bolo ku koncu marca v sume 188 mil. eur. Úvery tvoria menej ako jednu tretinu bilancie banky. To banke podľa jej vyjadrení zabezpečuje výrazne nadpriemernú úroveň likvidity, keď zvyšok predstavujú bonitné a likvidné cenné papiere. Objem viazaných zdrojov retailových klientov bol 192,2 mil. eur a medziročne vzrástol o 18 %.

Ako ďalej banka uviedla, tieto hospodárske výsledky dosiahla vďaka prísnemu konzervatívnemu pohľadu na riziko. „Banka s prehľadom plní aj sprísnené požiadavky regulátora v oblasti kapitálovej primeranosti,“ povedal Ondrej. Privatbanka nemá vo svojom portfóliu podľa jej vyjadrení žiadne rizikové cenné papiere a k rastúcemu úverovému portfóliu v zodpovedajúcej miere priebežne tvorí opravné položky.

Za rok 2011 dosiahla banka čistý zisk 3,74 mil. eur, ktorý sa vďaka nárastu čistých úrokových výnosov a čistých prijatých poplatkov a provízií zvýšil o 8 %. V oblasti privátneho bankovníctva zaznamenáva spoločnosť podľa jej vyjadrení viac ako 25-percentné medziročné nárasty klientov i objemu ich majetku v správe banky. V rámci úverovania banka výrazne diverzifikovala štruktúru, keď poklesol najmä podiel úverov na financovanie realitných projektov. V minulom roku už Privatbanka nezvyšovala počet svojich regionálnych pobočiek a investičných centier, ale zamerala sa na intenzívnejšie využívanie existujúcej regionálnej siete.

Privatbanka, ktorá do konca októbra 2005 vystupovala pod názvom Banka Slovakia, vznikla zakladateľskou zmluvou 2. augusta 1995. V roku 2003 sa jej majoritným akcionárom stala rakúska banka Meinl Bank AG spolu so svojou dcérskou spoločnosťou BASL Beteiligungsverwaltungs GmbH. O slovenskú banku prejavila záujem finančná skupina Penta a v prvej polovici júla 2007 koncentráciu schválil Protimonopolný úrad SR. V súčasnosti už vlastní skupina Penta v Privatbanke 100 % akcií. Banka sa špecializuje na poskytovanie služieb privátneho bankovníctva. Druhou hlavnou oblasťou činnosti banky je korporátne bankovníctvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy