Exportéri by sa mali pripraviť na zníženie cien komodít

Washington 10. apríla (TASR) – Krajiny, ktoré vyvážajú komodity, by sa mali pripraviť na zníženie ich cien v dôsledku spomalenia globálnej ekonomickej aktivity a tým aj slabšieho dopytu po surovinách. Upozornil vo svojej najnovšej správe Medzinárodný menový fond (MMF).
Fond odporúča exportérom, aby si časť zo súčasných veľkých príjmov, za ktoré vďačia zdraženiu komodít, odložili na pomoc svojim ekonomikám, keď sa ceny ich kľúčových vývozných artiklov znížia. A exportérom, ktorí bojujú s dlhmi, zase radí, aby použili súčasné zisky na ich redukciu.
Podľa MMF spomaľovanie globálnej ekonomiky a zvýšené riziko jej ďalšieho poklesu v krátkodobom časovom horizonte spôsobí problémy aj vývozcom komodít. Predovšetkým rozvíjajúce sa krajiny by sa preto mali pripraviť na prípadne "horšie časy".
Fond v základnom scenári počíta so znížením cien komodít v rokoch 2012-13. Najnovšie údaje z Číny už ukázali, že jej apetít po dovoze nerastných surovín klesol, aj keď je ešte stále solídny.
Po zastavení exportu ropy z Iránu v júli tohto roka, kedy začne platiť zákaz jej dovozu do Európskej únie, môžu ceny čierneho zlata vyskočiť nahor, ale len dočasne. Zároveň spomalenie globálneho hospodárstva môže stlačiť ceny ostatných komodít smerom nadol.

Súvisiace články

Aktuálne správy