Španielske banky budú možno potrebovať dodatočný kapitál

Madrid 10. apríla (TASR) – Španielske banky budú možno potrebovať dodatočný kapitál, ak sa situácia v ekonomike zhorší. Vyhlásil to dnes guvernér centrálnej banky Miguel Ángel Fernández Ordónez.
Jeho slová ešte zvýšili obavy trhov, že niektoré španielske banky by nemuseli ustáť ďalšie prehĺbenie recesie po zavedení nového balíka úsporných opatrení.
Finančné ústavy v krajine utrpeli veľké straty po spľasnutí realitnej bubliny v roku 2008. Trhy preto od zhoršenia dlhovej krízy v eurozóne pozorne sledujú vývoj na španielskom bankovom trhu.
Investori sa obávajú, že Španielsko sa stane ďalšou krajinou, ktorá bude nútená požiadať o záchranný úver, preto tlačia výnosy z jeho dlhopisov smerom nahor.
Kabinet už pripravil nové škrty v centrálnom rozpočte v hodnote 27 miliárd eur a o ďalšie miliardy eur chce znížiť výdavky 17 autonómnych regiónov. Premiér Mariano Rajoy už avizoval, že na utiahnutie opaskov sa musia pripraviť aj rezorty zdravotníctva a školstva. Vláda totiž potrebuje tento rok stlačiť rozpočtový schodok na 5,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 8,5 % HDP.
Európska únia nový plán úspor víta, ale mnohí analytici upozorňujú, že povedie k prehĺbeniu recesie. To by ale znamenalo, že banky budú potrebovať dodatočný kapitál.
Podľa pôvodných odhadov mal výkon španielskej ekonomiky v tomto roku klesnúť o 1,7 %, ale hrozí, že pre nové úsporné opatrenia sa prepadne ešte viac.
Nové pravidlá pre banky, ktoré platia len dva mesiace, im prikazujú odložiť bokom 50 miliárd eur na straty z realitného trhu. Nabádajú tiež banky, aby sa snažili ušetriť náklady vlastnými silami, napríklad zlúčením a nepýtali pomoc od štátu.
Vláda verí, že nebude musieť poskytnúť bankám finančnú injekciu, ale analytici sú skeptickí a tvrdia, že ak sa recesia prehĺbi, ani vynútené zlúčenie slabších bánk so solventnými rivalmi nebude stačiť na pokrytie strát z realít.

Súvisiace články

Aktuálne správy