Španielsko zmrazilo pondelkový optimizmus

Bratislava 10. apríla (TASR) – Akciové indexy začali týždeň najstrmším rastom za posledné tri týždne, čím hodili za hlavu skoršie straty z predchádzajúceho týždňa. Za pozitívnym vývojom stáli makroekonomické údaje ako rast produktivity v spracovateľskom sektore v USA a Číne.
ISM Manufacturing Index v USA v marci reportoval výraznejší rast amerického spracovateľského sektora, ako sa očakávalo, keď hodnota ukazovateľa vzrástla na 53,4 bodu z februárových 52,4 bodu. Svojím vývojom podobne prekvapil Index nákupných manažérov v Číne, ktorý zostavujú čínska Logistická federácia a Národný štatistický úrad. Ten vzrástol na 53,1 bodu v marci z februárovej úrovne 51 bodov.
Kolaps sa však dostavil počas stredy, keď sa nepodarená španielska aukcia postarala o výbuch, rozmery ktorého analytici nezaznamenali už dlhí čas. Dôsledky tejto katastrofálnej aukcie, na ktorej sa Španielom podarilo požičať len 74 % plánovaného objemu, poslali akcie celosvetovo do mínusu. Na aukcii sa predali dlhopisy splatné v októbri 2016 v objeme 2,59 miliardy eur, pričom plánovaných bolo až 3,5 miliardy eur. Požadovaný výnos pritom nebezpečne vzrástol z 3,376 % na aukcii minulý mesiac až na 4,319 %.
Situáciu v USA poznačenú udalosťami v Európe ďalej skomplikovali aj vlažné postoje predstaviteľov Federálneho rezervného systému (Fed). Tí totiž považujú pomalú korekciu na kapitálovom trhu za zdravú, a preto zatiaľ nepripúšťajú žiadne ďalšie monetárne stimuly. Posledný obchodný deň týždňa sa už pre väčšinu krajín niesol v predsviatočnej nálade a pozitívne správy z trhu práce USA a najmä Kanady dopomohli väčšine akcií k miernym ziskom. Relatívne pokojný piatok už bol zaujímavý takmer výhradne pre údaj o miere nezamestnanosti v USA, ktorý prekvapivo opäť poklesol, a to z 8,3 na 8,2 %.
Prvé dva dni z minulého týždňa si euro voči doláru udržiavalo stabilnú úroveň, no už v závere utorka oslabilo skokovo o 0,85 %. To odštartovalo depreciáciu pretrvávajúcu až do konca týždňa, počas ktorého euro oslabilo celkovo o 1,8 %.
TASR informovala spoločnosť Capital Markets, o. c. p.

Súvisiace články

Aktuálne správy