Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny v apríli klesla

Frankfurt nad Mohanom 10. apríla (TASR) - Dôvera európskych investorov v ekonomiku eurozóny sa v apríli 2012 prvýkrát po štyroch mesiacoch znížila.

Frankfurt nad Mohanom 10. apríla (TASR) – Dôvera európskych investorov v ekonomiku eurozóny sa v apríli 2012 prvýkrát po štyroch mesiacoch znížila. Na príčine je dlhová kríza, ktorá má negatívny vplyv na hospodársky rast menovej únie.
Podľa najnovšieho prieskumu nemeckého inštitútu Sentix aprílová hodnota indexu, ktorý odráža náladu investorov v 17-člennej eurozóne, klesla na -14,7 bodu z marcových -8,2 bodu. Ide o prvé zníženie indexu od decembra 2011.
Aj index súčasných podmienok prudko klesol na -20 bodov z -14 bodov v marci 2012 a aprílový ukazovateľ očakávaní investorov sa znížil na -9,3 bodu z -2,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci.
Sentix zostavuje index už viac ako sedem rokov na základe prieskumu medzi investormi. Na ankete, ktorá sa uskutočnila v dňoch 4. až 7. apríla, sa zúčastnilo 847 respondentov.
Dôvodom zhoršenia nálady investorov je recesia. Európska komisia (EK) odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny ako celku sa tento rok zníži oproti vlaňajšku o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy