Švédska priemyselná produkcia zaznamenala najväčší pokles za 2 roky

Štokholm 10. apríla (TASR) – Priemyselná produkcia vo Švédsku zaznamenala vo februári najvýraznejší pokles od roku 2009, čo vyvolalo nové diskusie, či centrálna banka nakoniec nepristúpi k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb. Banka zatiaľ takýto krok nemala v pláne.
Severská krajina, ktorej sa zatiaľ darí zvládať problémy spojené s dlhovou krízou eurozóny, očakáva v tomto roku v porovnaní s minulými rokmi len mierny rast. Prudký pokles priemyselnej produkcie však zvýšil pochybnosti, do akej miery bude na export orientovaná švédska ekonomika schopná uniknúť dôsledkom pádu veľkej časti európskej ekonomiky do recesie. Európa je najväčším exportným trhom Švédska.
Priemyselná produkcia klesla vo februári 2012 oproti januáru o 5,2 % a medziročne zaznamenala pokles až o 7,1 %. Uviedol to dnes švédsky štatistický úrad SCB, podľa ktorého je to najprudší pokles od novembra 2009. Analytici pritom očakávali medzimesačný rast o 0,2 % a v medziročnom porovnaní o 1,1 %.
Švédska centrálna banka Riksbank predbežne informovala, že po februárovom znížení kľúčovej úrokovej sadzby na 1,5 % s ňou do konca roka neplánuje hýbať. Najnovší vývoj však môže jej plány zmeniť. Rozhodnutie banky by malo padnúť 18. apríla.

Súvisiace články

Aktuálne správy