Miera inflácie v Číne dosiahla v marci 3,6 %

Peking 9. apríla (TASR) – Miera inflácie v Číne zaznamenala v marci zrýchlenie po tom, ako čínska vláda presunula svoju pozornosť z rastúcich cien na podporu spomaľujúceho sa rastu ekonomiky.
Spotrebiteľské ceny sa v marci zvýšili medziročne o 3,6 % po 3,2-% raste vo februári a 4,5-% raste v januári. Oznámil to dnes čínsky štatistický úrad, podľa ktorého dôvodom rastu spotrebiteľských cien bolo najmä zvyšovanie cien potravín. Tie oproti marcu 2011 vzrástli o 7,5 %, zatiaľ čo vo februári to bolo o 6,2 %. Za celý 1. kvartál sa spotrebiteľské ceny v Číne zvýšili medziročne o 3,8 %.
Peking sa opäť rozhodol viac zamerať na podporu ekonomiky po tom, ako sa inflácia od júla, keď dosiahla 6,5 %, začala postupne zmierňovať. Čínska vláda prisľúbila, že zmierni obmedzenia na poskytovanie úverov s cieľom pomôcť firmám, ktorých zasiahol pokles dopytu vo svete.
Analytici očakávajú, že čínsky hospodársky rast zaznamenal v 1. kvartáli medziročne okolo 8 %. Na porovnanie, v poslednom štvrťroku minulého roka vzrástla čínska ekonomika medziročne o 8,9 %. Oficiálne údaje o hospodárskom raste za 1. kvartál 2012 by mali byť známe tento týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy