Turizmus trápia podľa ZCR zlé podmienky zamestnávania

Nová vláda by mala podľa Zväzu cestovného ruchu (ZCR) riešiť nevyhovujúce podmienky pri vytváraní nových pracovných miest v turizme. V súčasnosti platné obmedzenia pre zamestnancov na dohody totiž subjektom podnikajúcom v cestovnom ruchu nevyhovujú, keďže tie fungujú na sezónnom princípe. „Nie je možné zabezpečiť trvalo udržateľný rozvoj cestovného ruchu bez vytvárania nových pracovných príležitostí, a to aj riešením uzákonenia vhodnej sezónnosti, ktorá je pre cestovný ruch typická,“ uviedol prezident zväzu Stanislav Macko. Zamestnanci v turizmu totiž v sezóne pracujú viac, ako je štátom povolených 10 hodín týždenne. „Chceme, aby sa riešili podmienky dohody v cestovnom ruchu na sezónnom princípe, po čom okrem nás volajú aj poľnohospodári,“ doplnil Macko.

ZCR navrhuje vláde vypracovať taktiež Stratégiu rozvoja cestovného ruchu SR, ktorá by sa z dlhodobého hľadiska zamerala na rozvoj turizmu. Dokument by mal zároveň obsahovať viacero podnetov zväzu. „Či už je to kvalitné vzdelávanie v cestovnom ruchu, intenzívne budovanie značky Slovenska, podporné a moderné inštitúty, ako napríklad rekreačné poukážky, daňovú problematiku, a mnohé ďalšie,“ vymenoval niektoré návrhy Macko. Ako dodal, je to predovšetkým vysoká daň z pridanej hodnoty, ktorá domácich hotelierov a prevádzkovateľov reštaurácií znevýhodňuje oproti okolitým štátom. Jej zníženie by však nemalo byť celoplošné, ale len pre činnosti, ktorými Slovensko môže susedom konkurovať.

ZCR navrhuje taktiež vytvoriť Radu vlády pre cestovný ruch a prezentáciu Slovenskej republiky, v ktorej by boli zastúpené profesijné zväzy ako aj odborníci. „Takáto rada, konštituovaná vládou, by bola právnym orgánom, ktorý by rozhodoval o zásadných otázkach cestovného ruchu na Slovensku,“ dodal Macko.

Súvisiace články

Aktuálne správy