JDS: Dôchodky by sa mali zvyšovať o pevnú sumu, no len na pár rokov

Bratislava 8. apríla (TASR) – Jednota dôchodcov Slovenska (JDS) presadzuje každoročné zvyšovanie dôchodkov o pevnú sumu, avšak iba na niekoľko rokov. Takýto návrh posunula aj vláde, ktorá by ho tak mohla zapracovať do svojho programového vyhlásenia.
Šéf jednoty Kamil Vajnorský obhajuje takýto krok zavedením princípu solidarity. "Hlavne pre starodôchodcov," vysvetlil pre TASR s tým, že súčasný spôsob zvyšovania o percento zo sumy dávky otvára už aj tak dosť roztvorené nožnice medzi nízkymi a vysokými dávkami.
"Nemal by to byť trvalý jav," dodal. Odhaduje, že aspoň na čiastočné dorovnanie rozdielov medzi dôchodkami by mohlo stačiť päť až šesť rokov. Potom by sa podľa návrhu jednoty malo vrátiť k dnes používanému systému.
V prípade valorizácie presadzuje združenie dôchodcov zachovanie súčasného stavu. Teda švajčiarsky model, ktorý sleduje infláciu aj rast miezd. Vajnorský totiž tvrdí, že diskutovaná valorizácia iba o infláciu, aj keď dôchodcovskú, nie je pre starších ľudí výhodná.
"To vôbec nepripúšťame, na takýto krok by sme behom dvoch až troch rokov doplatili," zdôraznil s argumentom, že inflácia bude v nasledujúcom období klesať. Práve z tohto dôvodu je podľa neho potrebné sledovať aj vývoj platov a premietať ho do nastavenia dôchodkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy