Odborári očakávajú od vlády zníženie DPH na potraviny a lieky

Bratislava 8. apríla (TASR) – Odborári očakávajú od nového kabinetu zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny a tiež na lieky, ktoré už teraz majú 10-% sadzbu dane. Ako pre TASR vysvetlil viceprezident Konfederácie odborových zväzov Vladimír Mojš, odborári by chceli daň dostať na úroveň 6 až 10 %.
Okrem daňovej oblasti navrhujú v pripomienkach k programovému vyhláseniu vlády aj zmeny v zdravotníctve, vo vede, výskume či verejných financiách. "Efektívny výber daní, minimalizovanie daňových únikov, zavedenie daní z dividend a zo zisku pre fyzické osoby," priblížil.
Odborári chcú svoje návrhy presadiť aj v ich nosných oblastiach – zamestnanosti a pracovnom práve. Cez zmenu Zákonníka práce by chceli zvýšiť ochranu zamestnancov, zosúladiť ich pracovný a rodinný život či zlepšiť funkčné podmienky odborárov v podnikoch.
Vo vládnom programe by radi videli aj legislatívny zámer zmeniť služby zamestnanosti a podporiť tak aktívne politiky na trhu práce. "Naše návrhy sme nekonkretizovali," dodal Mojš s tým, že si počkajú na ohlásené rokovania s vládnucim Smerom-SD, ktoré ich "došpecifikujú".

Súvisiace články

Aktuálne správy