Irán zhromažďuje peniaze vo fonde blahobytu budúcich generácií

Dubaj 8. apríla (TASR) – Iránsky fond blahobytu budúcich generácií dosiahne v marci budúceho roku 55 miliárd USD (42,09 miliardy eur) v prípade, ak sa na svetovom trhu zachová súčasná vysoká cena ropy. V sobotu (7.4.) to povedal iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád.
Irán zarobil vlani na predaji ropy vyše 100 miliárd USD. Ale sprísnené embargo Spojených štátov a EÚ uvalené na Teherán za to, že pokračuje v jadrovom vojenskom programe, by malo od júla obmedziť hlavný zdroj jeho devíz.
V iránskom rozvojovom fonde je teraz asi 35 miliárd USD. Fond vytvorila vláda pred rokom. Najmenej 20 % z prostriedkov získaných predajom energetických surovín sa má investovať v zahraničí. V ďalších dvoch rokoch by sa miera investícií z tohto zdroja mala zvýšiť na 23 až 26 %.
Predchádzajúce iránske vlády od roku 2000 odkladali časť prebytkov do ropného stabilizačného fondu. Slúžil na doplňovanie štátneho rozpočtu, keď cena ropy silno klesala a rozpočtové príjmy nedosahovali predpokladanú úroveň.
Medzinárodná agentúra pre energiu uviedla, že sa od začiatku júla tohto roku iránsky export ropy zníži asi o 40 %, čo bude o milión barelov denne.

Súvisiace články

Aktuálne správy