Česi, ktorí pracujú v zahraničí, posielajú domov desiatky miliárd Kč

Praha 6. apríla (TASR) – Česko každoročne zbohatne o desiatky miliárd, ktoré sem posielajú "gastarbeiteri" z cudziny. Tok peňazí, ktoré štatistici započítavajú rovnako ako napríklad zahraničné investície, neustal ani počas krízy, konštatuje na svojej internetovej stránke iDNES.cz český denník Mladá fronta Dnes.
V roku 2010 do Česka v rámci takzvaných remitencií pritieklo 23,5 miliardy korún (95,13 milióna eur). A naopak, cudzinci pracujúci v Českej republike poslali domov 22,7 miliardy Kč. Vyplýva to z údajov, ktoré serveru iDNES.cz poskytol Český štatistický úrad (ČSÚ).
Objem peňazí zaslaných do Česka je relatívne stabilný. Cez drobné výkyvy bol v roku 2010 rovnaký ako v roku 2005. "Zaujímavé je, že sa v štatistike súm zasielaných Čechmi z cudziny neprejavila hospodárska kríza, ktorá svet zasiahla v rokoch 2009-2010," upozorňuje Luboš Votoček z oddelenia sektorových účtov ČSÚ. Naopak, cudzinci pracujúci v Česku poslali svojim rodinám podstatne menej.
Najväčšie sumy putujú do Česka z Nemecka, nasleduje Veľká Británia, Írsko, Rakúsko a Spojené štáty.
Údaje za rok 2011 ČSÚ zatiaľ nezverejnil, no podľa Votočku možno predpokladať, že dôjde k poklesu ako u Čechov, tak u cudzincov.
Česi pracujú v cudzine skôr krátkodobo, pokiaľ zostanú dlhšie ako rok, výška súm zasielaných domov klesá, pretože si začínajú budovať nový domov tam. U cudzincov v Česku je to však naopak, čím dlhšie zostávajú, tým viac svojich príbuzných podporujú.
Nie je prekvapením, že peniaze, ktorá zarobia cudzinci v Česku, putujú najmä na východ. Na prvom mieste rebríčka je Ukrajina nasledovaná Slovenskom, Ruskom, Nemeckom a Vietnamom.
Kým v susednom Poľsku sa množstvo peňazí zasielaných z cudziny prudko zvýšilo po vstupe krajiny do EÚ, Česko v roku 2004 zaznamenalo dokonca pokles.
A aký trend môžeme čakať do budúcnosti? Podľa Votočku to bude záležať najmä od vývoja ekonomiky, ale aj od kurzu českej koruny, ktorej posilnenie sa na štatistikách silne odráža. Ak bude teda koruna naďalej stále "tvrdšou" menou, výška transferov z cudziny sa bude stále znižovať.
Informoval o tom internetový portál iDNES.cz-

Súvisiace články

Aktuálne správy