Schodok v rozpočte Maďarska dosiahol v marci 90 % z ročného deficitu

Budapešť 6. apríla (TASR) – Schodok v rozpočte Maďarska už na konci marca dosiahol takmer 90 % z deficitu, ktorý vláda naplánovala za celý tento rok. To ešte zvýši tlak na kabinet v Budapešti, aby udržal výdavky na uzde, ak chce aj na budúci rok dostať príspevky z eurofondov.
Európska únia (EÚ) vedie proti Maďarsku disciplinárne konanie pre nadmerný rozpočtový deficit už od jeho vstupu do bloku 1. mája 2004. Maďarsko má najväčšie dlhy spomedzi krajín strednej Európy a snaží sa získať pohotovostný úver od EÚ a Medzinárodného menového fondu, aby znížilo svoje náklady na obsluhu dlhov.
Podľa najnovších údajov na konci 1. štvrťroku 2012 dosiahol rozpočtový deficit Maďarska 230,9 miliardy forintov (780,20 milióna eur), čo predstavuje 89,8 % z tohoročného plánovaného schodku. Na príčine sú jednak vyššie náklady na obsluhu dlhov a zároveň nižšie rozpočtové príjmy ako v rovnakom období minulého roka 2011.
Analytici ale v tejto súvislosti pripomínajú, že Maďarsko každý rok v rozpočte výdavky preháňa a že príjmy z mimoriadnej krízovej dane, ktorú vláda vyrubila bankám a veľkým spoločnostiam, prídu do rozpočtu až koncom roka.
Slabé vyhliadky maďarskej ekonomiky neumožňujú presnejšie odhadnúť, o koľko musí Maďarsko zredukovať svoje výdavky v tomto a nasledujúcom roku, keď by mala Budapešť skončiť s výberom kontroverznej krízovej dane. Táto daň patrí medzi najvyššie v Európe a od zavedenia v roku 2010 prináša do rozpočtu takmer 200 miliárd HUF ročne.
Ministerstvo financií vo štvrtok (5.4.) vyhlásilo, že splní rozpočtové ciele v tomto aj nasledujúcom roku a je odhodlané zaviesť "prísnu, disciplinárnu fiškálnu politiku".
Ministri financií EÚ na marcovom summite schválili zastavenie príspevkov z európskych fondov Maďarsku na budúci rok, pretože nedodržiava rozpočtovú disciplínu. Odkázali však Budapešti, že ak do júna prijme opatrenia na konsolidáciu verejných financií, môže sa týmto sankciám vyhnúť.

Súvisiace články

Aktuálne správy