Schodok obchodnej bilancie Francúzska sa vo februári prehĺbil

Paríž 6. apríla (TASR) – Schodok zahraničnoobchodnej bilancie Francúzska sa vo februári nečakane prehĺbil a dosiahol najvyššiu úroveň za päť mesiacov. To signalizuje, že krajina musí vynakladať veľkú námahu, aby zvýšila svoju konkurencieschopnosť v zahraničí.
Podľa najnovších údajov sa deficit francúzskeho zahraničného obchodu vo februári zvýšil na 6,4 miliardy eur z januárových 5,6 miliardy eur, zatiaľ čo analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že klesne na 5,2 miliárd eur. Dôvodom horšej ako očakávanej obchodnej bilancie je zdraženie dovážaných energií počas mimoriadne chladného počasia vo februári.
Export z Francúzska v sledovanom období vzrástol medzimesačne o 1 % na 37,15 miliardy eur z 36,76 miliardy v januári, zatiaľ čo import stúpol o 2,8 % na 43,55 miliardy eur z 42,36 miliardy eur v prvom mesiaci roka.
Podiel francúzskych firiem na zahraničných trhoch klesá, čo znamená, že negatívny vplyv zdražovania ropy a energií na obchodnú bilanciu druhej najväčšej ekonomiky eurozóny sa prehlbuje.
Podľa analytika banky BNP Paribas Dominiqua Barbeta Francúzsko by sa malo sústrediť na export, ak chce udržať rast ekonomiky. Vláda musela totiž zaviesť úsporné opatrenia, aby znížila rozpočtový schodok, čo má negatívny vplyv na kúpnu silu spotrebiteľov, a tým aj na ich výdavky.
Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy