Obnova cesty Veľký Krtíš-Pôtor bude lacnejšia o takmer 60 %

Oprava poškodenej cesty prvej triedy Veľký Krtíš - Pôtor bude stáť 4,53 mil. eur, vrátane dane z pridanej hodnoty. Slovenská správa ciest odhadovala náklady na 9,2 mil. eur bez dane. Stavebné práce majú trvať dvadsať mesiacov, budú spolufinancované z európskych zdrojov a vykoná ich firma Strabag s.r.o.

Slovenská správa ciest by mala ušetriť na obnove poškodenej cesty prvej triedy č. 75 Veľký Krtíš – Pôtor takmer 60 % z pôvodnej predpokladanej ceny. Stavebné práce na 3,5 kilometrovom úseku komunikácie vykoná počas dvadsiatich mesiacov firma Strabag s.r.o. so sídlom v Bratislave za zmluvnú cenu 4,53 mil. eur, vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH).

Vybraný dodávateľ uspel vo verejnej súťaži spomedzi deviatich prijatých ponúk, vyplýva ďalej z výsledkov tendra, o ktorom Slovenská správa ciest informovala vo Vestníku verejného obstarávania. Odhadované náklady na sanáciu cesty, na ktorej vznikli deformácie z dôvodu poklesu územia nad dobývacím priestorom Bane Dolina, dosahovali predbežne 9,2 mil. eur bez DPH a spolu s ňou 11,04 mil. eur. Vysúťažená cena je tak oproti predpokladanej nižšia o 59 %.

Poškodená cesta má zníženú prevádzkovú spôsobilosť. „Účelom je odstrániť nevyhovujúci stav cestnej komunikácie tak, aby zodpovedala bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,“ zdôvodnila jej nevyhnutnú opravu Slovenská správa ciest. Stavebné práce majú byť financované z európskych peňazí a štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Doprava.

Súvisiace články

Aktuálne správy