Zamestnávatelia od vlády žiadajú audit opodstatnenosti verejných výdavkov

Bratislava 5. apríla (TASR) – Firmy združené v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) žiadajú vo svojich návrhoch k pripravovanému programovému vyhláseniu vlády audit opodstatnenosti verejných výdavkov. Podľa Martina Hoštáka z RÚZ je totiž zvyšovanie daní bez hlbších analýz výdavkov nesprávnou cestou bez potrebného konečného efektu zníženia deficitu.
Okrem verejných financií v najbližších dňoch predostrú novej vláde aj návrhy v oblasti trhu práce a zamestnanosti. "Ide o spružňovanie pracovnej legislatívy," podotkol pre TASR Hošták s tým, že nejde iba o ďalšiu potrebu zmeny Zákonníka práce, ale napríklad aj zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci.
RÚZ tiež očakáva od kabinetu Roberta Fica zásadnú zmenu školského systému, teda lepšie previazanie vzdelávania s následnou praxou. Dnes totiž vychádzajú z vysokých škôl absolventi bez následnej možnosti uplatniť sa na trhu práce vo vyštudovanom odbore. Práve zmena systému by tak mala pomôcť znížiť jedno z najvyšších čísel nezamestnanosti slovenských mladých ľudí spomedzi všetkých krajín únie.
V návrhoch sa zároveň venujú diferencovaniu dávok podľa príjmu poberateľov, zníženiu podnikateľskej záťaže či intenzívnejšiemu zastupovaniu slovenských priemyselníkov v únii. "Naše návrhy nepotrebujú len slovenskí podnikatelia, ale aj celé Slovensko," zdôraznil Hošták. Dodal, že ide o objektívne a odôvodniteľné potreby, ktoré by mali prispieť k zlepšeniu zlého stavu verejných financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy