Grécko predĺžilo termín, dokedy platí jeho ponuka na výmenu dlhopisov

Atény 5. apríla (TASR) – Grécko dnes opäť, už druhýkrát, predĺžilo súkromným investorom, ktorí sa zatiaľ nezapojili do výmeny dlhopisov, termín, dokedy môžu akceptovať jeho ponuku. Úrady v Aténach tak získali čas na prípravu odvetných krokov.
Grécko sa začiatkom marca dohodlo s väčšinou súkromných investorov, na najväčšej reštrukturalizácii štátneho dlhu v dejinách. Vláda v Aténach im ponúkla výmenu dlhopisov za nové s nominálnu hodnotu nižšou o 53,5 %. Navyše sa v porovnaní so starými dlhopismi zníži aj ich úročenie a predĺži doba splatnosti. Celkovo tak straty súkromných veriteľov z gréckeho dlhu dosiahnu zhruba 74 %. Výmena by mala byť dokončená 11. apríla.
Časť veriteľov sa ale do tzv. swapovej operácie nezapojila. Grécko im teda určilo termín najskôr do 23. marca, potom ho predlžilo do 4. apríla a najnovšie do 20. apríla, dokedy môžu jeho ponuku prijať. Ak ani dovtedy na dohodu nepristúpia, zvažuje niekoľko odvetných postupov. Buď bude staré dlhopisy ďalej splácať, alebo ich naopak nesplatí a spustí tak sériu právnych sporov, prípadne týmto investorom predloží novú ponuku.
Grécke úrady sa ešte nerozhodli, ktorú z možností si vyberú, ale žiadna z nich by nemala ohroziť práve pribiehajúcu výmenu dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy