Štatistici navýšili januárový prebytok zahraničného obchodu

Zahraničný obchod Slovenska skončil v prvom tohtoročnom mesiaci podľa spresnených údajov s aktívnym saldom 263,9 mil. eur

Štatistický úrad navýšil januárový prebytok zahranično-obchodnej bilancie o 34,6 mil. eur. Kým podľa predbežných údajov skončil zahraničný obchod v prebytku 229,3 mil. eur, tak podľa upravených údajov je už aktívne saldo 263,9 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to o 24,3 mil. eur viac.

Najvyššie aktívne saldo mala Slovenská republika s Nemeckom, a to pri sume 347,6 mil. eur, nasledovala Česká republika so sumou 246,2 mil. eur. Naopak, najväčšie pasívne saldo bolo v zahranično-obchodnej činnosti s Ruskou federáciou, a to vo výške 380,8 mil. eur, hneď za ňou nasledovala Kórejská republika so sumou 264,6 mil. eur.

Celkovo sa zo Slovenska v januári vyviezol tovar za 4,412 mld. eur pri medziročnom náraste o 8,3 %. Z tovarového hľadiska najviac vzrástol vývoz monitorov a projektorov, televíznych prijímačov, tiež so vstavanými rozhlasovými prijímačmi o 71,2 mil. eur. Najviac klesol vývoz nerafinovanej medi, medených anód na elektrolytickú rafináciu o 26,7 mil. eur.

Podobným tempom, ako vývoz, rástol aj dovoz, ktorý sa medziročne zvýšil o 8,2 % na 4,149 mld. eur. V rámci tovarov najviac rástol dovoz ropných olejov a olejov získaných z bitúmenových nerastov surových o 68,1 mil. eur. Najviac klesol dovoz častí a súčastí vhodných pre vysielacie prístroje pre rádiotelefóniu, rozhlasové a televízne vysielanie o 82,7 mil. eur.

Agentúra SITA vydá k správe tabuľku.

Súvisiace články

Aktuálne správy