Penta údajne zvažuje predaj laboratórií

Penta údajne plánuje predať holding diagnostických laboratórií Alpha Medical, informoval denník Hospodárske noviny

Česko-slovenská investičná skupina Penta Investments pravdepodobne čoskoro opustí biznis diagnostických laboratórií. Kým Penta hovorí o bežnom predaji po rozbehu spoločnosti Alpha Medical, ktorá prevádzkuje svoje laboratóriá na Slovensku, v Českej republike a Poľsku, poľská tlač informuje o finančných ťažkostiach tejto časti holdingu. Vo štvrtok to uviedol denník Hospodárske noviny.

Tému otvoril poľský ekonomický denník Pulz Biznisu, keď citoval investorov, ktorí mali s Pentou o kúpe zdravotníckych zariadení rokovať. „Z rokovaní sme ustúpili, keď sme sa dozvedeli, v akej zlej finančnej situácii sa podnik nachádza,“ povedal anonymný investor. Záujem o kúpu na druhej strane prejavuje podľa Hospodárskych novín nemecký investor z brandže.

Denník Pulz Biznisu svoje tvrdenia podopiera údajmi z tamojšieho obchodného vestníka, podľa ktorého poľská časť Alpha Medical v roku 2010 pri 11-miliónových tržbách vykázala stratu šesť mil. zlotých (PLN). Hovorca finančnej skupiny Martin Danko v súčasnosti tvrdí, že situáciu sa podarilo zvrátiť. „Poľské laboratória sú už ziskové. Po zásadnej konsolidácii siete sme hospodárenie oproti roku 2010 zlepšili o 40 percent,“ uviedol pre Hospodárske noviny.

Konsolidovaný zisk holdingu diagnostických laboratórií Alpha Medical Ventures pred zdanením, odpismi a úrokmi sa v minulom roku vyšplhal na 8,1 mil. eur. Predaj firmy odmietol hovorca Penty potvrdiť alebo vyvrátiť s tým, že skupina sa k transakciám pred ich uskutočnením nevyjadruje. „V prípade Alpha Medical by však išlo o predaj celého holdingu, nie jednotlivých častí,“ skonštatoval Danko.

„Projekt už pre Pentu dosiahol požadovanú veľkosť a výsledky, venujeme sa mu už šesť rokov,“ komentoval Danko možné dôvody predaja. Podľa informácií Hospodárskych novín si spoločnosť nedávno objednala analýzu o rozdielnostiach medzi slovenským a poľským trhom, a to práve pre plánovaný predaj holdingu.

Na Slovensku sú zdravotnícke laboratóriá holdingu Alpha Medical v súčasnosti trhovou jednotkou, v Česku dvojkou. Menšiu dynamiku poľského trhu si spoločnosť vysvetľuje rozdielnou legislatívou, ktorá motivuje objednávať menší počet laboratórnych výkonov. „V poľskom systéme úhrady hradia priamo lekári, čo neminú, to im zostáva,“ spresnil Danko. „V Poľsku sa tak prakticky vyšetrujú len základné výkony, v Česku a na Slovensku omnoho viac,“ citovali Hospodárske noviny hovorcu Penty Martina Danka.

(1 EUR = 4,1548 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy