Do dôchodkového systému platia Slováci viac ako z neho získavajú

Bratislava 4. apríla (TASR) – Slováci platia do dôchodkového systému viac, ako si z neho následne v dôchodku vyberajú. Aktuálna férová sadzba je na úrovni 25,4 %, čo je v porovnaní so skutočnosťou na úrovni 28,75 % viac o 3,35 percentuálne bodu, upozorňuje na to analýza Inštitútu finančnej politiky (IFP) rezortu financií.
„Znamená to, že pri súčasných úmrtnostných pravdepodobnostiach zaplatíme dnes na poistnom viac ako v budúcnosti zo systému vyberieme, vrátane nárokov pre pozostalých – vdovské, vdovecké a sirotské dávky,“ dodáva inštitút. Súčasné nastavenie systému by preto samo o sebe nemalo pri nezmenenom demografickom vývoji viesť ku výrazným finančným nerovnováham.
Problém nerovnováhy v systéme vidí IFP v počte dôchodcov. „V súčasnosti je ich viac ako by malo byť, čo je dôsledkom veľmi nízkeho dôchodkového veku v minulosti, ide najmä o ženy, a samotnej štruktúry populácie,“ konštatuje s tým, že hlavne táto „záťaž“ z minulosti je dôvodom pomerne vysokých výdavkov na dôchodky vo fonde starobného poistenia Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy