Zdroje ŠFRB na výstavbu nájomných bytov klesli o 25 mil. eur

Peniaze na obnovu bytových budov sa zvýšili z 30 mil. eur na 50 mil. eur a na kúpu bytov vzrástli z vyše 10 mil. eur na viac ako 15 mil. eur.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja schválilo prvú zmenu v tohtoročnom rozpočte Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Celkové zdroje fondu zostávajú naďalej vo výške 145,89 mil. eur, ale z prostriedkov na výstavbu nájomných bytov v objeme 73,46 mil. eur sa presúva 25 mil. eur na ďalšie dva účely podpory bývania. Ako v stredu informoval ŠFRB, peniaze na obnovu bytových budov sa zvýšili z 30 mil. eur na 50 mil. eur a na kúpu bytov vzrástli z vyše 10 mil. eur na viac ako 15 mil. eur.

„Schválením zmeny rozpočtu sa presúvajú disponibilné finančné prostriedky z účelu výstavby nájomných bytov do účelov obnovy bytových budov a kúpy bytov, pričom nebude ohrozené spolufinancovanie stavieb z dotácie z prostriedkov ministerstva dopravy a úveru zo ŠFRB v účele výstavba nájomných bytov,“ informovala zástupkyňa riaditeľa fondu Zuzana Petrášová, ktorá vedie odbor metodiky, koordinácie a podpory rozvoja bývania. Ani uvedená úprava rozpočtu však podľa nej nebude stačiť pokryť predkladané požiadavky o úvery zo ŠFRB v účeloch obnovy a zatepľovania.

ŠFRB zaznamenal v prvom štvrťroku tohto roka vysoký počet predložených žiadostí o úverovú podporu najmä v účeloch obnova bytovej budovy a zatepľovanie bytovej budovy. Požiadavky žiadateľov prevýšili sumu finančných prostriedkov vyčlenených v rozpočte fondu na úvery v uvedených účeloch o viac ako 37 mil. eur. Vlastníci bytov v bytových domoch žiadajú od fondu úvery v účele obnovy bytovej budovy vo výške 63,8 mil. eur a v účele zatepľovania bytovej budovy 17,3 mil. eur. V rozpočte bolo pritom vyčlenených na podporu obnovy bytových budov 30 mil. eur a na zatepľovanie bytových domov 14 mil. eur. Na ŠFRB bolo zatiaľ doručených 713 žiadostí o úver, z toho 301 na obnovu domov a 104 na zatepľovanie bytových a rodinných domov. Zvýšený dopyt o poskytnutie úverovej podpory je aj v účele kúpa bytu v bytovom dome. Záujem a podávanie žiadostí o úver podľa fondu pokračuje aj v ďalších mesiacoch tohto

Úver na obnovu bytovej budovy je možné poskytnúť do výšky 80 % z obstarávacej ceny stavby s 1-percentným úrokom a lehotou splatnosti do 20 rokov. Okrem zateplenia a odstránenia systémových porúch bytových domov môžu vlastníci bytov a nebytových priestorov v rámci tohto účelu financovať aj opravu a modernizáciu spoločných častí a zariadení bytových domov, napríklad opravu a výmenu výťahov, vykurovacieho systému, spoločných vodovodných, teplonosných, kanalizačných, elektrických a plynových rozvodov. Úver na zatepľovanie bytových a rodinných domov, ktorého podmienky boli stanovené vládnym programom zatepľovania v roku 2009, je vymedzený len na komplexné zateplenie bytovej budovy. Poskytuje sa do výšky 100 % oprávnených nákladov stavby, ale maximálne 80 eur na štvorcový meter zatepľovanej plochy bytového domu alebo 50 eur na štvorcový meter zatepľovanej plochy rodinného domu. Je to bezúročný úver s lehotou splatnosti do 15 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy