Vo výbore veriteľov budú mať rozhodujúce slovo poslední majitelia

Poltár 4. apríla (TASR) – Podstatnú časť veriteľského výboru Slovglassu Poltár s rozhodujúcim hlasovacím právom, budú mať ľudia a spoločnosti, ktoré pred konkurzom túto firmu ovládali. Rozhodlo sa o tom na včerajšej schôdzi veriteľov v sídle spoločnosti. TASR to povedal predseda odborov Jozef Činčura.
"Vo veriteľskom výbore sú tri subjekty. Posledný vlastník EMEL, Ľudovít Hamas a jedna spoločnosť z Bratislavy," uviedol.
Najväčším veriteľom, ako boli dodávatelia plynu, elektriny a banky, sa miesta vo výbore neušli. "Podľa našich informácií bývalí vlastníci medzičasom odkúpili pohľadávky od dodávateľov energií," poznamenal Činčura. O ďalšom osude sklární by tak už mal rozhodovať veriteľský výbor.
Najväčšie stredoslovenské sklárne sú v konkurze od začiatku decembra 2011. Skláreň so svojou sesterskou pobočkou v Katarínskej Hute nevyrábala od začiatku novembra 2011, keď plynári prestali firme dodávať plyn, kvôli nesplateným faktúram. Zamestnanci boli od vtedy doma na 60 % zo mzdy. K 1. januáru 2012 však dostalo všetkých 390 zamestnancov výpovede.
Žiadosť o konkurz na najväčšiu sklársku firmu v regióne podalo vedenie spoločnosti potom, ako sa neúspešne pokúšalo získať strategického investora. Ten mal byť zárukou, že spoločnosť dokáže splatiť pohľadávky voči veriteľom v zmysle návrhu reštrukturalizačného plánu.
Prepúšťaním v poslednom veľkom sklárskom podniku v Novohrade stúpla nezamestnanosť v okrese Poltár o asi štyri percentá na 27 %.
Slovglass vyrábal širokú škálu krištáľových produktov, ako aj produktov úžitkového skla, ktoré reprezentujú mix medzi tradíciou, skúsenosťou a modernou technologickou produkciou. Viac ako 95 % produkcie smerovalo na export. Hlavnými destináciami boli Veľká Británia, Taliansko, Španielsko, Nemecko, Grécko, Francúzsko, USA, Kanada.
Od roku 2003 postupne zanikli v regióne sklárne v Zlatne, Utekáči a Málinci.

Súvisiace články

Aktuálne správy