Medziročná dynamika maloobchodných tržieb sa zrýchlila na 2 %

Tržby v maloobchode vo februári dosiahli 1,362 mld. eur. Medziročne tak stúpli o 2 %, medzimesačne však naopak poklesli o 1,6 %.

Správa „OBCHOD: Medziročná dynamika maloobchodných tržieb sa zrýchlila na 2 %“ rozšírená o vyjadrenia analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka

BRATISLAVA 4. apríla (SITA) – Tempo rastu maloobchodných tržieb vo februári zrýchlilo. Po tom, čo sa v januári po 18 mesiacoch poklesu alebo stagnácie dostali opäť k 1,5-percentnému medziročnému rastu, vo februári tento rast ešte zrýchlil na 2 %. Vo finančnom vyjadrení tak tržby v maloobchode v druhom mesiaci roka dosiahli 1,362 mld. eur. V priemere za prvé dva mesiace tohto roka tak tržby v maloobchode vzrástli o 1,8 %. Medzimesačne vo februári oproti januáru však klesli o 1,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Medziročný vývoj maloobchodných tržieb ovplyvnili vyššie tržby v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 56,1 %, maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 9,1 % a v maloobchode v nešpecializovaných predajniach o 3,9 %. Najvýraznejší pokles tržieb bol v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 7 % a v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 6,5 %.

„Maloobchodné tržby v úvode roka vykázali známky stabilizácie, v prípade veľkých obchodných reťazcov (podstatná časť potravinového segmentu) môžeme dokonca pozorovať nárast tržieb. Prispelo k tomu pravdepodobne aj upokojenie situácie na európskych finančných trhoch a postupne prichádzajúce pozitívnejšie správy ohľadom budúceho vývoja,“ uviedol na margo zverejnených dát analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Tržby v maloobchode by pritom podľa analytika mohli mierne rásť aj v marci, keďže časť veľkonočných nákupov by sa mohla prejaviť už v tomto mesiaci. „Očakávané obnovenie rastu reálnych miezd a zlepšenie spotrebiteľskej dôvery by mali v tomto roku pozitívne vplývať aj na maloobchodné tržby, najmä v jeho druhej polovici. Po troch rokoch ich nepretržitého poklesu by sme tak v tomto roku mohli konečne pozorovať ich mierny medziročný nárast,“ dodal Koršňák.

Vo veľkoobchode dosiahli tržby vo februári 1,856 mld. eur pri medziročnom raste o 7,8 %. Tržby vzrástli takmer vo všetkých činnostiach. Nižšie boli len vo veľkoobchode s tovarom pre domácnosť o 2,3 %. V priemere za prvé dva mesiace tak stúpli tržby vo veľkoobchode o 6 %. V medzimesačnom porovnaní veľkoobchodné tržby stúpli vo februári oproti januáru o 2 %.

V predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov vzrástol objem tržieb v druhom mesiaci medziročne o 22,8 % na 302,2 mil. eur. Za dva mesiace v priemere stúpli o 18 % a medzimesačne stúpli o 0,6 %. V ubytovaní sa vo februári dosiahli tržby 24,4 mil. eur, medziročne vzrástli o 4,5 %. Za prvé dva mesiace boli vyššie o 4,4 %. Medzimesačne poklesli o 1,1 %. Tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev sa medziročne znížili o 0,8 % na 65,5 mil. eur pri medzimesačnom poklese o 0,2 %. V priemere za prvé dva mesiace medziročne klesli o 0,7 %.

Tržby v obchode majú pritom za sebou tri roky poklesu. Sektor totiž pocítil dopad hospodárskej krízy a tiež nákupnej turistiky, čo spôsobilo v roku 2009 medziročný prepad tržieb v maloobchode až o vyše 10 %. Medziročné poklesy však vykázali maloobchodné tržby aj nasledujúce dva roky, v minulom roku o 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy