Španielsko predalo dlhopisy za 2,6 miliardy eur, ale s vyššími výnosmi

Madrid 4. apríla (TASR) – Španielsku sa dnes podarilo predať dlhopisy za 2,6 miliardy eur, čo je tesne nad plánovanou minimálnou hranicou 2,5 miliardy eur. Priemerné výnosy z obligácií pritom vzrástli. Dnešná aukcia bola totiž prvá od schválenia mimoriadnych úsporných opatrení, ktoré musela vláda zaviesť, aby zredukovala nadmerný rozpočtový schodok.
Španielsko musí tento rok po dohode s Európskou úniou (EÚ) znížiť rozpočtový deficit na 5,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 8,5 % HDP v minulom roku. Pre Madrid to nebude jednoduchá úloha, keďže ekonomika klesá a nezamestnanosť dosahuje takmer 23 %.
Ministerstvo financií v Madride dnes umiestnilo na trhu dlhopisy splatné v januári 2015 s priemerným výnosom 2,89 %, čo je viac ako 2,44 % pri predchádzajúcej aukcii trojročných dlhopisov, ktorá sa uskutočnila 15. marca.
Aj priemerný výnos z dlhopisov splatných v roku 2016 stúpol na 4,32 % z 3,38 % pri aukcii 1. marca a v prípade obligácií splatných v októbri 2020 dosiahol priemerný výnos 5,34 %.
Dopyt po trojročných dlhopisoch bol 2,41-násobne vyšší ako ponuka. Bol teda slabší ako v marci, keď 4,96-násobne prevýšil ponuku.
Klesol aj záujem investorov o štvorročné dlhopisy splatné v roku 2016, a to na 2,46-násobok ponuky z 2,59-násobku začiatkom minulého mesiaca.
A do tretice dopyt po osemročných dlhopisoch bol 2,96-násobne väčší ako ponuka. Španielsko už dlhšie podobné obligácie neponúklo, takže ministerstvo nezverejnilo ani porovnanie s predchádzajúcou aukciou.

Súvisiace články

Aktuálne správy