Viac ako 4 roky je na Slovensku bez práce 55,5 tis. osôb

Ku koncu februára tohto roka evidovali úrady práce na Slovensku vyše 55,5 tisíca osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka ide o nárast o 1,5 tisíca ľudí. Vyše tri štvrtiny z celkového počtu ľudí, ktorí nemajú zamestnanie viac ako 48 mesiacov, pochádzajú z Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja. Naopak, najmenej takto dlho nezamestnaných ľudí je v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najväčšie problémy s dlhodobo nezamestnanými ľuďmi majú úrady práce v Rimavskej Sobote, v Revúcej, v Kežmarku a v Rožňave. Podiel ľudí, ktorí sú bez práce viac ako štyri roky, na celkovom počte evidovaných nezamestnaných tvoril v týchto regiónoch ku koncu februára viac ako 25 %. Úrad práce v Rimavskej Sobote evidoval ku koncu februára 14,5 tis. uchádzačov o zamestnanie, pričom takmer 5,1 tis. z týchto osôb bolo bez práce viac ako štyri roky. V revúckom regióne bolo bez zamestnania viac ako štyri roky takmer 2,3 tis. ľudí z celkového počtu 7,1 tis. nezamestnaných. V okrese Kežmarok išlo takmer o 2,5 tis. osôb bez zamestnania viac ako štyri roky z celkového počtu 9,3 tis. nezamestnaných. Takmer 2,5 tis. nezamestnaných bolo bez práce viac ako štyri roky aj v okrese Rožňava, pričom v tomto okrese bolo evidovaných takmer 9,6 tis. nezamestnaných.

Miera evidovanej nezamestnanosti vo februári tohto roka medzimesačne vzrástla o 0,07 percentuálneho bodu na 13,76 %. Nezamestnanosť tak bola najvyššia od júna 2004, kedy dosiahla 13,91 %. Medziročne sa miera evidovanej nezamestnanosti vo februári zvýšila o 0,60 percentuálneho bodu. Počet uchádzačov o zamestnanie schopných ihneď nastúpiť do práce dosiahol 371 706 osôb. Medzimesačne sa tak zvýšil o 1 758 osôb a medziročne vzrástol o 20 737 osôb. Celkovo bolo na konci februára tohto roka bez práce 411 801 osôb, čo predstavuje medzimesačný nárast o 2 927 osôb a medziročne nárast o 16 356 osôb. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla na konci februára 15,24 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy