Rezort financií pripraví podľa Kažimíra kladivo na daňové úniky

Nová trojica ministrov financií, vnútra a spravodlivosti pripraví podľa Petra Kažimíra v čo najkratšom čase legislatívny balík s cieľom znížiť daňové úniky.

Nové vedenie ministerstva financií pod taktovkou Petra Kažimíra chce ešte v tomto roku pripraviť opatrenia na boj proti daňovým únikom. Rezort sa podľa Petra Kažimíra pokúsi pre opatrenia získať podporu aj u ďalších ministrov novej vlády Roberta Fica. „Vznikne akčná trojka ministrov financií, vnútra a spravodlivosti, ktorí pripravia v čo najkratšej dobe legislatívny balík, akési kladivo na daňové úniky,“ oznámil na utorňajšej tlačovej besede Kažimír. Dodal pritom, že potrebnú legislatívu je nová vláda schopná dať do života už počas tohto roka.

Téma boja proti daňovým únikom nemá podľa Petra Kažimíra ani „pravé ani ľavé“ zafarbenie. Nový minister financií načrtol aj niektoré oblasti, v ktorých by nová vláda mala prijať opatrenia na zníženie daňových únikov. Ide napríklad o oblasť registračných súdov či Obchodného zákonníka. „Viete, že sa nám tu preregistrovávajú biele kone, ktoré sa nám hýbu po okresoch a zakladajú si firmy, ktoré požadujú nadmerné odpočty, to sa dá registrom takýchto osôb vyriešiť,“ uviedol Kažimír. Rovnako sa chce ministerstvo financií pozrieť na hotovostné platby pri platcoch dane z pridanej hodnoty (DPH). „Možno je tu na úvahu obmedzenie hotovostných platieb do istej výšky pri platcoch DPH,“ avizuje Kažimír. Jedným z opatrení je aj možný presun vyšetrovacích kompetencií z policajného zboru na finančný kriminálny úrad.

Nový premiér Robert Fico však odmieta úvahy, že obmedzenie daňových únikov by mohlo úplne vyriešiť konsolidáciu verejných financií a nová vláda by nemusela napríklad zvyšovať progresivitu zdanenia. „Túto filozofiu, ktorú tu niekto maľuje, že zbytočne o tom uvažujeme (o zvyšovaní daní, pozn. red.), že stačí tých 28 % únikov na DPH zastaviť a máme peniaze doma, je to jeden nereálny sen a hlavne je to nekorektné voči tejto vláde,“ vyhlásil Fico.

Slovensko v roku 2010 stratilo iba na DPH podľa analýzy Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR 2,3 mld. eur, čo predstavuje 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Takmer polovica tejto straty je pritom podľa analýzy inštitútu z polovice marca spôsobená nižšou efektívnosťou výberu tejto dane voči priemeru Európskej únie. „Inými slovami, pokiaľ by sme dosahovali rovnakú efektívnosť výberu, ako je priemer v krajinách EÚ, základná sadzba DPH by mohla byť nižšia o 4,7 percentuálneho bodu, na úrovni 14,3 % v roku 2009, pri zachovaní súčasného výnosu DPH, alebo by sme zvýšili výnos o 1,6 % HDP,“ konštatuje inštitút v analýze, v ktorej sa zameral na odhad straty príjmov z DPH.

Súvisiace články

Aktuálne správy