Taliansko nebude musieť zavádzať ďalšie úsporné opatrenia

Rím 4. apríla (TASR) – Taliansko nebude musieť zavádzať ďalšie úsporné opatrenia, pretože vláda si ponechala dostatok priestoru na manévrovanie na ceste k vyrovnanému rozpočtu v roku 2013. Uviedol to premiér Mario Monti v rozhovore pre dnešné vydanie denníka La Stampa.
„Máme veľmi ambiciózny cieľ, ale nechali sme si aj určitý priestor na manévrovanie,“ vyhlásil Monti, ktorý podľa vlastných slov verí, že vláda tak ani v prípade zhoršenia situácie v reálnej ekonomike nebude musieť zavádzať nový úsporný balík.
Reagoval tým na článok renomovaných hospodárskych novín Financial Times, ktoré s odvolaním sa na dôvernú správu Európskej komisie (EK) napísali, že rozpočtové ciele Talianska môže ohroziť recesia a rast úrokov z talianskych dlhopisov. Podľa nich je preto možné, že vláda v Ríme bude musieť prijať ďalšie opatrenia na konsolidáciu verejných financií.
Monti ale upozornil, že kabinet pri zostavovaní rozpočtu na tento rok vychádzal z predpokladu, že úroky z talianskych dlhopisov dosiahnu 7 %, čo je viac ako ich súčasná úroveň. Okrem toho vláda do rozpočtu nezahrnula ani možné príjmy, ktoré by jej mohol priniesť úspešný boj s daňovými únikmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy