Neeviduje podnet na Privatbanku, ktorý by bol dôvodom na odňatie povolenia

Bratislava 3. apríla (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) neeviduje podnet od finančnej polície o zistených nedostatkoch z tohoročnej kontroly finančnej polície, ktoré by mali byť dôvodom na odňatie bankového povolenia Privatbanky. "Na rozdiel od predchádzajúcej kontroly na tohoročnej kontrole NBS neparticipovala," uviedla pre TASR vedúca tlačového a edičného oddelenia centrálnej banky Jana Kováčová.
Reagovala tak na dnešné vyjadrenia ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH), podľa ktorého tohtoročná kontrola v Privatbanke, ktorú vlastní investičná skupina Penta, opätovne odhalila vážne podozrenia z neobvyklých transakcií. Podľa ministra by mohli byť zistené nedostatky dokonca dostatočným dôvodom na odňatie jej bankovej licencie.
Privatbanka je podľa Kováčovej dohliadaným subjektom NBS, ktorý podlieha výkonu dohľadu centrálnej banky, pričom pri plnení a dodržiavaní povinností podľa zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti vykonáva kontrolu aj finančná spravodajská jednotka.
"Národná banka Slovenska disponuje v prípade zistenia porušení právnych predpisov viacerými sankčnými nástrojmi, ktoré aplikuje s ohľadom na závažnosť, rozsah, dĺžku trvania, ako aj následky zistených nedostatkov. Sankcia vo forme odobratia povolenia sa aplikuje, ak sú splnené stanovené podmienky v zákone o bankách," dodala Kováčová.
Predbežné zistenia polície podľa Lipšica odhalili dva prípady, ktoré mali charakter podozrivých operácií. V prvom išlo o prevod troch miliónov eur zo zahraničia na účet súkromnej osoby za údajný obchod s cennými papiermi, ktorý sa uskutočnil v jednom z daňových rajov. Druhý prípad sa týkal takmer štvormiliónovej transakcie, ktorá bola pripísaná z Daňového úradu Bratislava I a vymykala sa povahe a rozsahu podnikateľskej činnosti dotknutého klienta Privatbanky.
"Poviem svoj osobný názor. Keďže pôjde o druhé porušenie zákona o praní špinavých peňazí, je to možný dôvod na odňatie bankovej licencie Privatbanke. Určite by som v takom prípade zvažoval podnet Národnej banke Slovenska," komentoval zistenia finančnej polície Lipšic.
Riaditeľ Privatbanky Ľuboš Ševčík reagoval vyhlásením, že minister vnútra sa svojimi dnešnými vyjadreniami dopustil hrubého útoku a informoval verejnosť na základe neúplných informácií, keď hovoril o podozreniach v súvislosti s kontrolou banky.
"Samotná kontrola nie je ani zďaleka ukončená. Totižto banke len dnes zhruba o deviatej hodine bolo doručené oboznámenie s kontrolnými zisteniami a podľa tohto dokumentu banka má päť dní na to, aby sa vyjadrila k zisteniam a dala nejaké stanovisko. Napriek tomu pán minister o nich už dnes informoval, akoby to už bola hotová vec a definitívne výsledky," namietal riaditeľ súkromnej banky.
Polícia sa do Privatbanky s kontrolou vrátila krátko po tom, ako šéf rezortu vnútra vo februári informoval médiá o podozreniach z prania špinavých peňazí zistených pri previerke v prvom polroku 2011. Banka vlani dostala za zistené nedostatky pokutu 15.000 eur. Podľa vyšetrovateľov si totiž nesplnila povinnosť nahlásiť neobvyklé toky peňazí. Navyše v 248 prípadoch nevyhotovila písomné záznamy o nahlásených obchodných operáciách. Privatbanka sa vtedy bránila tým, že spomínané transakcie sa interne preverovali a boli vyhodnotené ako obvyklé.

Súvisiace články

Aktuálne správy