Štátne nemocnice v BBSK premietnu platy sestier do dlhu

K rozdeľovaniu úväzkov zdravotných sestier nepristúpili.

Obe štátne fakultné nemocnice v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) – Rooseveltova aj Detská – premietnu zvýšenie platov zdravotných sestier a pôrodných asistentiek do zvýšenia svojho zadlženia. Na rozdelenie úväzku sestier sčasti na administratívne činnosti, ako to robia neštátne nemocnice, nepristúpili. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Ružena Maťašeje, zvýšenie platov na základe zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek bude v tejto nemocnici znamenať o zhruba 200 tisíc eur mesačne vyššie náklady.

„Zvýšenie nákladov nebude možné pokryť bez zvýšenia zadlžovania nemocnice. Nemocnica síce má podpísané dodatky k zmluvám so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a zdravotnou poisťovňou Union, ktorých predmetom je navýšenie objemov platieb za poskytovanie zdravotnej starostlivosti, navýšené platby však nezohľadňujú zvýšenie nákladov v súvislosti s minimálnymi mzdovými požiadavkami sestier,“ uviedla Maťašeje. Svojim takmer 900 sestrám a pôrodným asistentkám upraví Rooseveltova nemocnica mzdy formou dodatkov k pracovnej zmluve. „Predmetom týchto dodatkov však bude čisto úprava miezd v súlade s ustanoveniami spomenutého zákona a nebude sa nimi upravovať pracovné zaradenie,“ zdôraznila Maťašeje. Dlhy Rooseveltovej nemocnice dosiahli ku koncu februára výšku 28,218 milióna eur a mesačne narastajú o sumu približne o 1,6 milióna eur. Najväčšie záväzky má voči dodávateľom liekov a zdravotníckych pomôcok.

V Detskej fakultnej nemocnici s polikliniku Banská Bystrica budú musieť podľa jej riaditeľa Jána Noska vynakladať na mzdy sestier o 20 percent viac peňazí než v súčasnosti. Keďže platby od zdravotných poisťovní na to nebudú stačiť, bude to znamenať vyššie zadlžovanie nemocnice. Aký veľký je dlh tejto nemocnice v súčasnosti, Nosko nepovedal s tým, že mesiac zatiaľ nie je doúčtovaný. Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica zamestnáva 139 sestier, ktorých priemerná mzda je 785 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy