Portugalsko robí pokroky v reformách

Brusel 3. apríla (TASR) – Portugalsko robí pokroky v reformách, ktoré majú ozdraviť verejné financie krajiny, aby bola schopná vrátiť sa v roku 2013 na svetové trhy. Uviedla to dnes Európska komisia (EK) s odvolaním sa na správu inšpektorov takzvanej Trojky: EK, Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej centrálnej banky (ECB).
Portugalsko je treťou krajinou eurozóny, ktorá musela vlani požiadať o záchranný úver Európsku úniu a MMF, pretože nebolo schopné získať peniaze na obsluhu svojich dlhov na finančných trhoch. Pôžičku v hodnote 78 miliárd eur bude čerpať počas troch rokov. Niektorí investori sa však obávajú, že ani po vyčerpaní tohto úveru sa Portugalsko ešte nedokáže vrátiť na trhy a bude nútené rovnako ako Grécko požiadať o reštrukturalizáciu dlhu a ďalšiu finančnú pomoc.
"Reformný program napreduje. Fiškálna konsolidácia v rokoch 2011 – 2012 je pozoruhodná z akéhokoľvek hľadiska," uvádza sa v poradí už v tretej hodnotiacej správe EK.
Ak chce Portugalsko dostať ďalšie splátky z úveru, musí plniť jeho podmienky a zavádzať úsporné opatrenia a reformy na konsolidáciu verejných financií. A zástupcovia Trojky v najnovšej správe Lisabon pochválili za pokrok, ktorý dosiahol v reformnom programe.
Okrem toho, nemenovaný predstaviteľ EK sa domnieva, že krajina nebude potrebovať ďalšiu pôžičku a že súčasný úver jej stačí. Otázne však je, či sa Lisabonu podarí do roku 2013 získať späť dôveru investorov a vrátiť sa na finančné trhy.
Výnosy z portugalských dlhopisov na sekundárnych trhoch klesajú, čo je pozitívna správa. No na druhej strane niektoré "vážne hrozby" pretrvávajú, napríklad väčší ako očakávaný nárast nezamestnanosti. Komisia totiž vo svojej prognóze odhaduje, že miera nezamestnanosti v Portugalsku dosiahne za celý tento rok 14,4 %. Ale podľa najnovších údajov Eurostatu sa len vo februári 2012 vyšplhala miera nezamestnanosti v krajine na rekordných 15 %.
Portugalsko sa zmieta v recesii, najhoršej od 70. rokov minulého storočia. Vláda aj veritelia očakávajú, že výkon jeho ekonomiky tento rok klesne o 3,3 % a na budúci rok vzraste len veľmi mierne, o 0,3 %. Centrálna banka je dokonca ešte pesimistickejšia a predpovedá Portugalsku tento rok pád hospodárstva o 3,4 % a v roku 2013 nulový rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy