Pijavice z Wall Street

Niektoré banky, najmä tie spoza oceánu, si urobili z krajín PIGS dojné kravy. Americkým investičným bankám sa v závere 20.

Niektoré banky, najmä tie spoza oceánu, si urobili z krajín PIGS dojné kravy. Americkým investičným bankám sa v závere 20. a v úvode 21. storočia extrémne darilo. Zisky jednotlivých divízií rástli najmä vďaka zrušeniu Glass–Steagall Act z roku 1932, ktorý prikázal bankám oddeliť činnosti investičného bankovníctva od komerčného. Keď v roku 1999 americký kongres túto legislatívu zrušil komerčným bankám v USA, začala doba extrémnych ziskov dosahovaných pri obchodovaní s akciami aj na vlastný účet a zaujímavé výnosy dosahovali aj dlhopisové a derivátové oddelenia investičných bánk.

Na finančné inžinierstvo dlhopisových oddelení investičných bánk najmä pri „sekuritizácii“ hypoték v rokoch 2004 až 2008 doplatili dve spoločnosti. Bear Stearn na jar 2008 absorbovala najväčšia americká banka JPMorgan. Lehman Brothers kvôli obrovským stratám na knihách vládny kórejský investičný fond niekoľko dní pred bankrotom odmietol zachrániť a Bank of America sa rozhodla pre akvizíciu Merrill Lynch, ktorá napriek problémom bola vo výrazne lepšom stave.

Tlaky, ktorým Európa minulý rok čelila, prinútili Nemecko k presadeniu výraznejšej kontroly rozpočtov najmä krajín PIGS zo strany Bruselu. A tak sa začalo upratovanie. Zistenia sú nemilé, a potvrdzujú to, čo sa už dávnejšie šuškalo. Niektoré banky, najmä tie spoza oceánu, si urobili z krajín PIGS dojné kravy. V januári americká investičná banka Morgan Stanley, mimochodom dvojka v tomto obore hneď za spoločnosťou Goldman Sachs, oznámila zníženie úverovej angažovanosti voči Taliansku 3,4 miliardy. Ako neskôr vyplynulo z reportov, banka nepredávala talianske dlhopisy, ale uzavrela otvorenú derivátovú schému s Talianskom. Morgan Stanley podobne ako Goldman Sachs prostredníctvom derivátových operácií, ktoré boli v minulosti podľa smerníc EÚ mimo reportingu tej ktorej krajiny voči Bruselu, pomáhal skrývať skutočnú veľkosť dlhu Talianska (o obľúbenosti Grécka medzi zamestnancami Goldman Sachs si prečítajte viac tu).

Už samotné maskovanie skutočnej zadlženosti je problémom, ktorý nikdy nastať nemal. Avšak spôsob, akým k maskovaniu dlhov dochádzalo, štáty PIGS často vystavil rizikám, ktoré by komerčné subjekty nikdy nepodstúpili. A tak sa častokrát vďaka týmto operáciám stalo, že úradníci tej ktorej krajiny zistili, že vývoj na kapitálových trhoch ich derivátovú schému výrazne predražil a dlžná suma sa nezriedka aj zdvojnásobila, pričom neraz šlo o miliardy eur.

Aktuálne Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America Corp., Citigroup a JPMorgan Chase & Co. majú stále spolu čistú derivátovú pozíciu voči Taliansku 19,5 miliárd dolárov. Na dokreslenie celkovej expozície Talianska voči bankovým subjektom je nutné pripočítať 12 miliárd eur derivátových pozícií, v ktorých Taliansko vystupuje ako protistrana pre európske banky. Upratovanie tak v EÚ pravdepodobne nekončí skôr začína.

Súvisiace články

Aktuálne správy