Hypotéky na Slovensku zdraželi, príčinou môže byť nový zákon o bankách

Bratislava 3. apríla (TASR) – Priemerná úroková sadzba pri hypotékach medziročne narástla. Kým vo februári 2011 si požičiavali Slováci v priemere za 4,76 %, počas druhého mesiaca tohto roku to bolo už 5,16 %. Podľa analytika spoločnosti Fincentrum Jána Porázika môže takéto zdražovanie hypoték súvisieť s novou legislatívou, ktorej cieľom je predovšetkým ochrana záujemcov o bývanie.
"Vďaka novele zákona o bankách síce majú klienti v rukách účinnejšie nástroje na získanie lacnejšej hypotéky, ale určite bude zaujímavé sledovať, či sa ich naučia používať," informoval dnes Porázik. Podľa neho síce novela platí už od januára 2012, no vzhľadom na povinnosť oznamovať novú úrokovú sadzbu dva mesiace pred refixáciou sa jej účinky prejavia najskôr v marcových číslach.
Od začiatku roka je tak zatiaľ badateľný medziročný nárast úrokových sadzieb vo väčšine kategórií. Úroková miera pri variabilných sadzbách a fixáciách do jedného roka vzrástla na 4,97 % zo 4,61 % pred rokom. Pri fixáciách do piatich rokov je to už 5,15 % z minuloročných 4,75 % a pri fixácii nad 10 rokov vzrástla úroková miera z 6,74 % na 7,25 %. "Jedine pri fixácii do 10 rokov vrátane sme videli medziročný mierny pokles sadzby zo 6,51 % na 6,47%, ale tento typ sadzby využili klienti len v 3 % prípadov," skonštatoval Porázik.
Za nárastom úrokových sadzieb môže byť podľa analytika snaha bánk vytvoriť si "finančný vankúš", vďaka ktorému budú mať v budúcnosti priestor na znižovanie úrokových sadzieb pre klientov, ktorí budú s bankou vyjednávať. "Je to podobný princíp, aký pravidelne vidíme v hypermarketoch, kde najskôr cenu zvýšia a potom dajú na leták ‚výraznú‘ zľavu," dodal Porázik.

Súvisiace články

Aktuálne správy