Guvernér čínskej CB varuje Fed pred expanzívnou politikou

Chaj-nan 3. apríla (TASR) – Guvernér čínskej centrálnej banky Čou Siao-čchuan varuje americký Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v Spojených štátoch úlohu centrálnej banky, pred pokračovaním v expanzívnej peňažnej politike. Fed pri svojich peňažno-politických rozhodnutiach nesie zodpovednosť aj za globálne dôsledky svojich rozhodnutí. Uviedol to dnes Čou na ázijskom ekonomickom fóre v Paou. Naposledy sa nedávno v rozvojových krajinách nepriaznivo prejavilo oslabenie medzinárodných kapitálových tokov.
Americký dolár podľa guvernéra čínskej centrálnej banky stále zostáva hlavnou svetovou rezervnou menou. Preto Fed pri svojich rozhodnutiach nemôže hľadieť len na záujmy americkej ekonomiky, ale musí vidieť aj dôsledky svojich rozhodnutí vo svetovej ekonomike.
Šéf Fedu Ben Bernanke spôsobil minulý týždeň pesimistickými výrokmi o situácii na americkom trhu práce na finančných trhoch chaos. Názory na ňu a signály, že Fed bude pokračovať v ultraexpanzívnej peňažnej politike, vyvolali náladu, že americká centrálna banka bude ďalšími opatreniami podporovať rast americkej konjunktúry. Tie by mohli viesť k zníženiu nezamestnanosti v Spojených štátoch, ale aj k novým problémom v globálnom hospodárstve.

Súvisiace články

Aktuálne správy