Hypotéky zdraželi, môže to súvisieť s novou legislatívou

Priemerné úrokové miery sa vo februári zvýšili v období, keď začala platiť nová legislatíva, ktorej cieľom je vyššia ochrana klienta. Zdražovanie hypoték s ňou môže súvisieť.

Kým vo februári minulého roka si Slováci požičali na bývanie v priemere za 4,76 %, vo februári tohto roka to bolo 5,16 %. Zdražovanie hypoték pritom prichádza v období, keď začína platiť nová legislatíva, ktorej cieľom je vyššia ochrana klienta. Zdražovanie hypoték s ňou môže podľa Fincentra súvisieť. Slovenskí klienti sú podľa vyjadrení spoločnosti oveľa pasívnejší a nenaučili sa byť pre banku rovnocenným partnerom pri vyjednávaní. Preto je dôležité, aby klienti okrem legislatívy využívali aj ďalšie možnosti na zníženie úrokovej sadzby, ako je napríklad spolupráca s nezávislým finančným sprostredkovateľom, ktorý im pomôže vyjednať lepšie podmienky.

„Vďaka novele zákona o bankách síce majú klienti v rukách účinnejšie nástroje na získanie lacnejšej hypotéky, ale určite bude zaujímavé sledovať, či sa ich naučia používať,“ povedal analytik Fincentra Ján Porázik. Novela platí od januára, ale vzhľadom k povinnosti oznamovať novú úrokovú sadzbu dva mesiace pred refixáciou, sa jej účinky prejavia najskôr v marcových číslach. Od začiatku roka zatiaľ podľa Fincentra vidno medziročný nárast úrokových sadzieb vo väčšine kategórií. Úroková miera pri variabilných sadzbách a fixáciách do jedného roka vrátane vzrástla z úrovne 4,61 % na 4,97 %, pri fixáciách do piatich rokov vrátane z úrovne 4,75 % na 5,15 %, pri fixácii nad desať rokov z úrovne 6,74 % na 7,25 %.

Jedine pri fixácii do desať rokov vrátane bolo možné vidieť medziročný mierny pokles sadzby zo 6,51 % na 6,47 %, avšak tento typ sadzby využili klienti len v 3 % prípadov. „Za nárastom úrokových sadzieb môže byť snaha bánk vytvoriť si „finančný vankúš“, vďaka ktorému budú mať v budúcnosti priestor na znižovanie úrokových sadzieb pre klientov, ktorí budú s bankou vyjednávať. Je to podobný princíp, aký pravidelne vidíme v hypermarketoch, kde najskôr cenu zvýšia a potom dajú na leták „výraznú“ zľavu,“ povedal Porázik.

Celkovo poskytli banky vo februári na bývanie 185 mil. eur, čo znamená medziročný pokles objemu o 12,8 %, ale medzimesačný nárast o 20,9 %. „Potvrdil sa náš odhad zo začiatku roka, keď sme hovorili nie o trende poklesu, ale o návrate k normálnu po historicky najsilnejšom roku 2011. V jarných mesiacoch by sa mal objem hypoték zvyšovať, ale výrazné medziročné rasty už asi vidieť nebudeme,“ uviedol Porázik.

Prekvapením bol podľa Fincentra objem spotrebiteľských úverov. Vo februári požičali banky 96 mil. eur, čo znamená medziročný rast o 11,5 % a medzimesačný o 32,3 %. „Takýto silný február je skôr výnimočný a najsilnejší od zavedenia eura. Doteraz sme boli v tomto segmente skôr svedkami povianočného útlmu. V súčasnej ekonomickej situácii určite nemôžeme takýto vysoký objem úverov považovať za dobrú správu,“ povedal Porázik.

Prostredníctvom stavebných úverov požičali stavebné sporiteľne Slovákom 1,8 mil. eur pri priemernej sadzbe 4,78 %, ktorá sa medzimesačne zvýšila z 4,66 %. Objem úverov medziročne poklesol o 18,7 %. Objem medziúverov vzrástol medziročne o 20,7 % na 25 mil. eur a priemerná sadzba výrazne klesla na aktuálnych 4,47 % z januárových 6,17 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy