Nezamestnanosť na Slovensku by mohla začať postupne klesať

Bratislava 2. apríla (TASR) – Miera nezamestnanosti na Slovensku dosiahla podľa februárových údajov európskeho štatistického úradu Eurostat štvrtú najvyššiu mieru v celej únii, a to 14,6 %. "Ide síce o vysoké číslo, ale momentálne sa napriek tomu nachádzame pod dlhodobým 15,1-% priemerom za roky 1998 až 2012," konštatuje analytik ČSOB Marek Gábriš.
Údaj 14,6 % predstavuje sezónne neočistenú mieru, pričom tá očistená je presne 14 % a vďaka tomu sa Slovensko zaraďuje na nižšie priečky. Pri porovnaní celej EÚ27 je siedme s najhorším výsledkom. Toto "umiestnenie" by si mohla krajina podľa Gábriša ešte v nadchádzajúcich mesiacoch vylepšiť. "Dá sa predpokladať, že vzhľadom na štart sezónnych prác, ako aj rast priemyslu by mohla začať postupne klesať," konštatuje.
"Vyššiu mieru sezónne neočistenej nezamestnanosti ako Slovensko mali vo februári Španielsko, Portugalsko a Írsko. Z ďalších krajín pravdepodobne aj Litva, Lotyšsko a Grécko, ktoré však februárové dáta ešte nedodali," podotýka. Dodáva, že pri porovnávaní s ostatnými štátmi únie má SR stále pomerne vysokú mieru nezamestnanosti, ktorú však ani v časoch silného ekonomického rastu nevedela dostať pod 8,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy