Pobočka J&T Banky vlani so ziskom 9,38 mil. eur

Zisk pobočky sa zvýšil medziročne o takmer 50 %

J&T Banka, pobočka zahraničnej banky Bratislava, dosiahla v minulom roku čistý zisk 9,38 mil. eur pri medziročnom náraste o takmer 50 %. Výraznejší nárast čistého zisku ovplyvnila najmä nižšia tvorba opravných položiek. Počet klientov ku koncu vlaňajška narástol o viac ako 40 % na takmer 8,5 tisíc. Podľa riaditeľky slovenskej pobočky Moniky Céreovej sa o tento nárast klientov postarali nové bankové a investičné produkty.

Najväčší nárast oproti porovnateľnému obdobiu zaznamenali vlani výnosy z poplatkov a provízií o 114,5 % na 1,73 mil. eur. Dôvodom nárastu bola podľa vyjadrení banky vyššia aktivita pri obchodovaní s cennými papiermi. Išlo najmä o poplatky z predaja zlata, poplatky zo spolupráce pri emisiách podielových listov, či poplatky zo zmenkových programov. Čisté úrokové výnosy vzrástli o necelé jedno percento na 23,9 mil. eur.

Objem klientskych vkladov sa zvýšil o 9,3 % na 583 mil. eur. Podľa vyjadrení banky sa zvýšil objem vkladov s dvoj- a viacročnou duráciou, čo značí, že klienti majú záujem aj o dlhodobé zhodnocovanie majetku, pri vyššej úrokovej sadzbe. Objem pohľadávok voči klientom vzrástol o 5 %. Z hľadiska úverového financovania J&T Banka participovala na projektoch v oblastiach hotelierstva, retransmisie či energetiky. „Klientska základňa je pomerne stabilná a už prevažujú klienti so záujmom o dlhodobú správu aktív. Našou snahou v roku 2012 bude všetky tieto ukazovatele ešte viac posilniť a priniesť ďalší rast spravovaných aktív v dvojcifernej hodnote,“ povedal šéf obchodu J&T Banky pre SR a ČR Andrej Zaťko.

Konsolidovaný zisk českej J&T Banky bol vlani na úrovni 269,2 mil. českých korún. Medziročne je to zvýšenie o 2,1 %. Hospodárenie banky sa v minulom roku nieslo predovšetkým v snahe osloviť širšiu skupinu potenciálnych klientov. Na konci roka ich mala takmer 19 tisíc. Zvýšenie počtu klientov sa prejavilo dynamickým rastom klientskych vkladov.

J&T Banka Bratislava je členom skupiny J&T. Zameriava sa na poskytovanie služieb privátneho a investičného bankovníctva. Prvý účet otvorila 6. marca 2006. Okrem J&T Banky Praha a J&T Banky Bratislava sú súčasťou skupiny aj J&T Bank Moskva, J&T Bank Switzerland a od roku 2008 aj J&T Bank & Trust Barbados.

(1 EUR = 24,773 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy