Štát predal pokladničné poukážky za 485 mil. eur

Celkový dopyt investorov v pondelňajšej aukcii štátnych pokladničných poukážok podľa Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity presiahol 1 mld. eur, pričom agentúra akceptovala dopyt na úrovni 485 mil. eur.

Slovensko si v úvode týždňa požičalo na finančnom trhu 485 mil. eur. Túto sumu získal štát v rámci aukcie štátnych pokladničných poukážok, ktoré budú splatné 3. apríla 2013. Celkový dopyt investorov v pondelňajšej aukcii podľa Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) presiahol 1 mld. eur, pričom agentúra akceptovala dopyt na úrovni spomínaných 485 mil. eur.

Z akceptovaného dopytu pritom dopyt nerezidentov dosiahol 235 mil. eur. Z celkového dopytu na úrovni 1,008 mld. eur predstavoval dopyt investorov mimo Slovenska 383 mil. eur. Akceptovaná úroková sadzba v rámci aukcie dosiahla 0,9798 % p. a. a limitná cena 99,0190 %.

Slovensko si požičalo zdroje na refinancovanie dlhu aj minulý týždeň. Agentúre pre riadenie dlhu a likvidity sa vo štvrtok podarilo na švajčiarskom trhu upísať cenné papiere za 425 mil. švajčiarskych frankov (CHF), čo je v prepočte vyše 350 mil. eur. Umiestnenie dlhopisu so splatnosťou 10 rokov je podľa štátnej agentúry jednoznačným vyjadrením dôvery švajčiarskych investorov slovenskému kreditu.

Prvýkrát si v tomto roku Slovensko požičalo na trhu mimo eurozóny v druhej polovici februára, keď agentúra ARDAL predala českým investorom cenné papiere za 12,5 mld. CZK, čo je zhruba 500 mil. eur. Tento dlhopis je splatný v septembri 2015 a jeho sadzba je naviazaná na 6-mesačný PRIBOR, od ktorého je navýšená o 1,5 % p.a.

Súvisiace články

Aktuálne správy