Aktivita výrobného sektora eurozóny klesla v marci na 47,7 bodu

Londýn 2. apríla (TASR) – Výrobný sektor v eurozóne zaznamenal v marci pokles už ôsmy mesiac po sebe, pričom tempo poklesu sa zrýchlilo. Takýto vývoj posilnil predpoklady ekonómov, že ekonomika eurozóny sa prepadla v 1. kvartáli do recesie, navyše, ak sa pokles rozšíril aj na kľúčové krajiny bloku ako Nemecko a Francúzsko.
Index nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit pre výrobný sektor eurozóny klesol v marci na konečných 47,7 bodu zo 49 bodov vo februári. Výsledok je v súlade s predbežným odhadom. Pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu, je pritom už od augusta minulého roka.
Zvlášť nepriaznivou správou je pokles PMI vo výrobnom sektore v Nemecku, ktoré je ťahúňom eurozóny. Index zaznamenal prvý pokles od decembra, aj keď miernejší, než sa pôvodne odhadovalo. Ako uviedla agentúra Markit, PMI výrobného sektora Nemecka klesol v marci na 48,4 bodu z 50,2 bodu vo februári, pôvodne sa však počítalo s poklesom až na 48,1 bodu.
Ani Francúzsko trhy nepotešilo. Jeho PMI vo výrobnom sektore zaznamenal najväčší pokles za 33 mesiacov, keď klesol z úrovne 50 bodov vo februári na marcovú konečnú hodnotu 46,7 bodu. V tomto prípade je výsledok horší aj oproti predchádzajúcim odhadom, ktoré hovorili o poklese na 47,6 bodu.
V Španielsku, ktoré zápasí s rozsiahlymi úspornými opatreniami, aktivita výrobného sektora klesla už 11. mesiac a talianskeho ôsmy mesiac po sebe. Index nákupných manažérov španielskeho výrobného sektora klesol v marci na 44,5 bodu zo 45 bodov vo februári. PMI talianskeho výrobného sektora sa síce mierne zvýšil z februárovej úrovne 47,8 bodu na 47,9 bodu, no naďalej ostáva hlboko pod úrovňou 50 bodov.
Pokles ekonomickej aktivity v eurozóne tak ešte sťaží menovému bloku súčasný boj s dlhovou krízou, keďže slabšia aktivita firiem povedie k nižším príjmom z daní do rozpočtov členských krajín, ako aj k obmedzeniu spotrebiteľských výdavkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy