VšZP za prvé dva mesiace so ziskom 31,5 mil. eur

VšZP plní v predstihu všetky ukazovatele platobnej schopnosti, ktoré budú platné od 1. júla 2012.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vykázala za prvé dva mesiace tohto roku hospodársky výsledok 31,5 mil. eur. Spĺňa tak všetky požiadavky zákona o zdravotných poisťovniach o platobnej schopnosti, ktoré budú platné od 1. júla 2012. Zároveň VšZP od decembra 2011 tretíkrát po vzájomnej dohode zvýšila platby všeobecným i fakultným nemocniciam, aby im pomohla vyrovnať sa najmä s dopadmi zvyšovania platov lekárov i zdravotných sestier. Okrem toho sa zvýšili platby aj všeobecným i špecializovaným ambulanciám, agentúram domácej ošetrovateľskej starostlivosti i hospicom.

„Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. so svojím 65 % podielom na trhu zdravotného poistenia predstavuje takto najdôležitejší stabilizujúci prvok v systéme slovenského zdravotníctva,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa spoločnosti Dana Gašparíková. V ďalšom období považuje VšZP za potrebné riešiť kľúčové problémy slovenského zdravotníctva, ktorými sú trvalé stratové hospodárenie štátnych, fakultných a univerzitných nemocníc, spravodlivejšie prerozdelenie vybraného zdravotného poistenia na základe chorobnosti poistného kmeňa poisťovní, ďalšie zefektívnenie liekovej politiky, tlmenie rastu indukovaných nákladov na lieky a vyšetrenia, ako aj zavedenie sociálne spravodlivého a dlhodobo udržateľného viaczdrojového systému financovania zdravotnej starostlivosti.

VšZP má takmer 3,5 milióna poistencov a 11 399 zmluvných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Minulý rok ukončila s hospodárskym výsledkom 5,7 mil. eur a so 77,5 mil. eur na účte spoločnosti. Zisk spoločnosti okrem povinného odvodu do rezervného fondu bude použitý na ďalšie financovanie zdravotnej starostlivosti pre poistencov VšZP.

Súvisiace články

Aktuálne správy