Najúspešnejší kvartál od roku 1998 sa skončil

Akciové trhy zahájili týždeň korekciou nepriaznivého vývoja z predchádzajúceho týždňa a to najmä vplyvom vyhlásení Bena Bernakeho, podľa ktorých bude FED aj naďalej uplatňovať stimulačné opatrenia na podporu domáceho trhu práce. Postupne sa však pod váhou ďalšej vlny horších makroekonomických údajov trhy opäť dostali do negatívnych čísel.

Sentiment voči americkej ekonomike najprv naštrbil výsledok indexu spotrebiteľskej dôvery, ktorý v marci poklesol z revidovaných 71.6 bodov vo februári na 70.2 bodu. Pokračoval objem žiadostí o hypotéku, ktorý v týždni do 23. marca poklesol o -2.7 %, po tom ako predchádzajúci týždeň poklesol o -7.4 %. Objem objednávok na tovary dlhodobej spotreby za február nenaplnil očakávania, keď vzrástol iba 2.2 %.

Klincom pesimizmu boli ďalšie nepriaznivé správy z trhu práce. Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti nepotešili, keď zo štvorročného minima vzrástli na 359 000. Už aj tak pesimistické očakávania pritom predpovedali nárast len na 350 000 žiadostí. Kartami zamiešala aj správa ratingovej agentúry S&P, podľa ktorej na Grékov pravdepodobne čaká ďalšia vlna reštrukturalizácie. To výrazne zneistilo európskych investorov, ktorí správne očakávajú, že nová vlna sa dotkne najmä krajín Eurozóny a MMF, ktoré sa na Grécke pôžičky poskladali. Témou týždňa však neboli len makroekonomické správy z najväčšej ekonomiky sveta, ale aj samit ministrov financií Eurozóny v Kodani. Na ňom sa rozhodovalo o budúcnosti dočasného mechanizmu pre finančnú stabilitu a z jeho záveru vyplynulo zvýšenie jeho kapacity na 800 miliárd eur.

Spoločná mena 17 krajín Eurozóny voči USD oscilovala pod vplyvom správ okolo koncovej hodnoty z predchádzajúceho týždňa. V piatok však jasne zhodnotila a to o +0.57 percenta na úroveň 1.3343 EUR/USD. Medzi tituly s najväčšou zmenou počas týždňa sa kvalifikovali francúzske akcie Accor a Total. Accor vzrástol o +4.07 percenta po tom, ako mu Soc Generale zvýšil rating v reakcii na to, že spoločnosť zahájila reštrukturalizáciu prenajatých zariadení. Total naopak výrazne poklesol. Dôvodom bol rozsiahly únik plynu z platformy na ťažbu v severnom mori, ktorý sa do konca týždňa nepodarilo zastaviť. Akcie poklesli celkovo o -6.5 percent. Budúci týždeň čakáme výsledok miery nezamest-nanosti v Eurozóne (2.4.2012) aj USA (6.4.2012). Okrem toho budeme sledovať maloobchodné tržby v Eurozóne (4.4.2012) a priemyselné objednávky v USA (6.4.2012).

Martin Cesnak, anyltik Capital Markets

Súvisiace články

Aktuálne správy