Slovensko si požičiava na dlh aj vo švajčiarskych frankoch

Slovensko upísalo na švajčiarskom trhu 6 a 10-ročné cenné papiere za 425 mil. švajčiarskych frankov. Investori podľa agentúry ARDAL prijali slovenské bondy veľmi pozitívne.

Slovenská republika opäť refinancuje svoj dlh v inej mene, ako v eurách. Po tom, čo vo februári predala dlhopisy v českých korunách, tentokrát sa Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) rozhodla pre bondy vo švajčiarskych frankoch. Podľa agentúry Reuters sa z emisie pozostávajúcej z dvojitej tranže podarilo ARDAL-u na švajčiarskom trhu upísať cenné papiere za 425 mil. švajčiarskych frankov (CHF), čo je v prepočte vyše 350 mil. eur.

„Pred uvedením emisie bola v Ženeve a v Zürichu uskutočnená roadshow pre investorov, na ktorej bolo Slovensko kladne prijaté investorskou základňou vo Švajčiarsku. Investori si uvedomujú dlhú a nepretržitú históriu ekonomických a fiškálnych reforiem, zdravé a úspešné riadenie dlhu a konzervatívny a dobre kapitalizovaný bankový sektor,“ uviedla na margo novej emisie agentúra ARDAL.

Emisia bola pritom podľa ARDAL-u investormi oproti dlhopisom krajín strednej a východnej Európy prítomným na sekundárnom švajčiarskom trhu ocenená veľmi dobre. Šesťročná tranža emisie bola ocenená na úrovni o 1,45 % p.a. vyššej voči porovnávacej báze, čo predstavuje celkový výnos 2,11 % p.a. a desaťročná tranža bola ocenená celkovým výnosom 2,798 % p.a., čo je 1,65 % p.a. nad úrovňou porovnávacej sadzby. „Slovensko bude platiť úroky na úrovni 3,35 % p.a. na 6 rokov a 4,3 % p.a. na 10 rokov bez kurzového rizika,“ dodáva ARDAL.

Umiestnenie dlhopisu so splatnosťou 10 rokov je pritom podľa štátnej agentúry pre riadenie dlhu jednoznačným vyjadrením dôvery švajčiarskych investorov slovenskému kreditu. „Úroveň dopytu a úspech ponuky pevne začlenili Slovensko do švajčiarskeho trhu. Úspech tejto emisie napomôže budúcim emisiám Slovenska pre švajčiarskych investorov,“ dodáva v tlačovej správe ARDAL.

Prvýkrát si v tomto roku Slovensko požičalo na trhu mimo eurozóny v druhej polovici februára, keď agentúra ARDAL predala českým investorom cenné papiere za 12,5 mld. CZK, čo je zhruba 500 mil. eur. Tento dlhopis je splatný v septembri 2015 a jeho sadzba je naviazaná na 6-mesačný PRIBOR, od ktorého je navýšená o 1,5 % p.a.

Pokračovanie menovej diverzifikácie financovania slovenského dlhu už vtedy ARDAL naznačoval. Okrem emisie vo švajčiarskych frankoch si pritom podľa správy Dow Jones Newswires plánuje požičať aj v amerických dolároch. Závisieť bude od trhových podmienok. Slovensko malo totiž doteraz celý dlh denominovaný v eurách. Cieľom týchto krokov má byť tiež diverzifikácia investorskej bázy.

(1 EUR = 1,2051 CHF)

(1 EUR = 24,778 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy