Obyvatelia demonštrovali proti zvýšeniu cien pohonných látok

Jakarta 29. marca (TASR) – Tisícky Indonézanov dnes v rôznych častiach krajiny demonštrovali proti plánu vlády zvýšiť ceny pohonných látok.
Stovky študentov a zamestnancov sa v Jakarte zišli pred sídlom parlamentu, ktorý bude o návrhu hlasovať. Demonštranti sa pokúsili prejsť cez kovovú barikádu a hádzali kamene na policajtov, oznámila televízia Metro.
Vláda chce od 1. apríla zvýšiť ceny paliva o tretinu, aby po prudkom zvýšení svetových cien ropy zmiernila nápor na štátny rozpočet. Vládni predstavitelia tvrdia, že zníženie dotácií na palivá je potrebné, aby sa peniaze mohli míňať na zdravotníctvo, vzdelávanie a infraštruktúru.
Asi 700 demonštrantov z moslimskej skupiny Hizbut Tahrir sa zišlo pred prezidentským palácom, kde hovorca Ismail Yusanto kritizoval zahraničnú kontrolu nad energetickým sektorom.
"Táto politika je v protiklade s verejným záujmom a priniesla biedu obyvateľom, ktorí sú oprávnenými vlastníkmi prírodných zdrojov krajiny," povedal.
Indonézia bola členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) z ktorej vystúpila v roku 2008 po tom, čo sa stala čistým importérom suroviny.

Súvisiace články

Aktuálne správy