Maďarsku hrozí tento rok rozpočtový deficit na úrovni 4 % HDP

Budapešť 29. marca (TASR) – Maďarská centrálna banka dnes znova kritizovala rozpočtové plány vlády a odporučila jej znížiť výdavky a finančné rezervy, aby splnila fiškálne podmienky a opäť dostávala príspevky z eurofondov.
Banka vo svojej kvartálnej inflačnej správe upozornila, že podľa jej odborníkov sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny tento rok zvýši len o 0,1 % a na budúci rok dosiahne tempo jeho rastu 1,5 %. To je príliš slabý výkon na to, aby sa krajine podarilo zredukovať rastúci dlh, najvyšší v strednej Európe.
Banka vo svojej prognóze zvýšila aj tohoročný odhad rozpočtového schodku na 4 % HDP z pôvodne očakávaných 3,7 % HDP a predpovedá, že v budúcom roku sa deficit verejných financií ešte prehĺbi na 4,3 % HDP. Podľa pravidiel Európskej únie (EÚ) by pritom deficit nemal prekročiť 3 % HDP.
Judit Antalová, ekonómka centrálnej banky odhaduje, že kabinet musí tento rok ušetriť 0,4 % HDP a na budúci rok 1,2 % HDP, aby stlačil schodok verejných financií na požadovanú úroveň.
Podľa dohody s EÚ malo totiž Maďarsko tento rok zredukovať rozpočtový deficit na 2,5 % HDP a na budúci rok na 2,2 % HDP. Schodok nižší ako 3 % je podmienkou pre uvoľnenie príspevkov z Kohéznych fondov, ktoré EÚ Maďarsku začiatkom tohto mesiac zmrazila práve preto, že neplní dohodnuté fiškálne ciele.

Súvisiace články

Aktuálne správy