Taliansko úspešne umiestnilo na trhoch 10-ročné a 5-ročné dlhopisy

Miláno 29. marca (TASR) – Taliansko má za sebou zaťažkávaciu skúšku. Podarilo sa mu bez problémov umiestniť na trhoch päťročné a desaťročné dlhopisy, za ktoré získalo 8 miliárd eur, pričom výnosy z obligácií klesli na najnižšiu úroveň od augusta 2011. To signalizuje, že tlak na tzv. okrajové štáty eurozóny sa prinajmenšom v tejto chvíli zmierňuje.
Za dnešný úspech vďačí ministerstvo financií v Ríme talianskym bankám, ktoré využili lacné 3-ročné úvery od Európskej centrálnej banky na nákup štátnych dlhopisov.
Dnešná aukcia 10-ročných dlhopisov vyniesla Taliansku 3,25 miliardy eur. Priemerný výnos pritom klesol na 5,24 % z 5,5 % pri predchádzajúcej aukcii 28. februára. Dopyt po obligáciách stúpol na 1,65-násobok ponuky z 1,4-násobku koncom februára.
Okrem toho ministerstvo financií v Ríme predalo päťročné dlhopisy za 2,5 miliardy eur s výnosom 4,18 % a nové plávajúce dlhopisy splatné v roku 2017 za 2,26 miliardy eur s priemerným výnosom 4,6 %.
No na sekundárnych trhoch je situácia o niečo menej priaznivá a riziková prirážka na 10-ročné talianske dlhopisy oproti referenčným nemeckým dlhopisom dnes mierne stúpla o 4 bázické body na 5,15 %.
Informovali o tom agentúra Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy