Dôvera v ekonomiku eurozóny tento mesiac mierne klesla

Brusel 29. marca (TASR) – Dôvera v ekonomiku eurozóny tento mesiac mierne klesla. Dôvodom je zhoršenie nálady v priemyselnom sektore, ktoré neprevážil ani rast dôvery spotrebiteľov, maloobchodníkov a podnikateľov v dominantnom sektore služieb. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej komisie.
Podľa výsledkov ankety, ktorá sa koná pravidelne každý mesiac, indikátor ekonomického sentimentu (Economic Sentiment Indicator, ESI) pre eurozónu ako celok sa v marci 2012 mierne znížil na 94,4 bodu z februárových 94,5 bodu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom očakávali, že naopak mierne stúpne na 94,6 bodu. Marcovému poklesu predchádzal rast hodnoty ESI v predchádzajúcich dvoch mesiacoch.
Dôvodom slabšieho, ako očakávaného výsledku je zhoršenie nálady v priemyselnom sektore na -7,2 bodu z -5,7 bodu vo februári. Analytici pritom odhadovali, že marcová hodnota ESI pre priemysel dosiahne -5,8 bodu.
Na druhej strane, dôvera spotrebiteľov v ekonomiku tento mesiac vzrástla na -19,1 bodu z -20,3 bodu vo februári. A aj dôvera v sektore služieb sa zvýšila na -0,3 bodu v marci z -0,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci, z toho index ekonomického sentimentu pre maloobchod stúpol na -12,2 bodu z februárových -14 bodov.
Informovali o tom o agentúry Reuters a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy