Zdražovanie benzínov v Európskej únii poľavilo

Zdražovanie benzínov v Európskej únii výrazne poľavilo. V priemere sa ich ceny nezvýšili ani o pol centu za liter. Nafta dokonca v priemere nepatrne zlacnela. Agentúru SITA o tom informoval internetový portál natankuj.sk. Napriek tomu je benzín najdrahší v histórii v 22 krajinách únie a nafta v 13. Belgicko, Holandsko, Poľsko, Rumunsko a Veľká Británia nedosahujú historické rekordy ani pri benzínoch, ani pri nafte.

Benzíny v únii zlacneli minulý týždeň v troch štátoch, nafta v 12. Benzíny zdraželi v 19 štátoch únie, nafta v 10. Ceny benzínov išli najviac hore v Slovinsku a v Poľsku. Najvýraznejšie zlacneli v Belgicku a vo Veľkej Británii. Najväčší rast cien nafty únia zaznamenala v Slovinsku a na Slovensku. Najväčší pokles cien nafty nastal v Belgicku a v Dánsku.

Slovensko kleslo v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch Európskej únie z 15. miesta na 16. V rebríčku najnižších cien nafty sa vrátilo zo 14. na 16. pozíciu. V porovnaní s krajinami Visegrádskej štvorky a Rakúska má SR najdrahšie benzíny s daňami. Nafta s daňami je lacnejšia v Poľsku a v Rakúsku. Bez daní je nafta na Slovensku najdrahšia. Benzíny bez daní sú lacnejšie v Rakúsku a v Poľsku.

Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 8,5 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní s našou krajinou vyššie o 4,8 centu za liter. Benzíny bez daní majú v SR o 1,8 centu za liter nižšiu hodnotu ako priemer v únii. Nafta bez daní je na Slovensku v porovnaní s priemerom únie o 2,1 centu za liter drahšia.

Súvisiace články

Aktuálne správy